sarajevo

Većina pacijenata nije dovoljno informirana o svojim pravima

akcija
18.04.2016.
u 13:22

U akciji Udruženja za razvoj društva "Kap" danas su učenici medicinskih škola građanima na ulicama Sarajeva dijelili letke i tako ih informirali o pravima, obavezama i odgovornostima kao pacijenata.

Merima Spahić iz Udruženja "Kap" istaknula je nivo zainteresiranosti građana za akciju te vrste a novinarima je kazala da ih većina zapravo nije dovoljno informirana o pravima u bolnicama, a kod ostalih je znanje o tome šturo i nedovoljno da bi ih i iskoristili.  

Akcija organizirana na Dan prava pacijenata (18. travnja) dio je kampanje "Moje pravo", a leci obuhvaćaju izvode iz zakona iz te oblasti oba bh. entiteta.

- Većina građana nije dovoljno informirana o pravima na dostupnu zdravstvenu zaštitu što je i jedno od osnovnih ljudskih prava. Oni imaju pravo i na slobodan izbor medicinskog tretmana, na osnovu odgovarajućih informacija koje dobiju od liječnika (o bolesti i eventualnim  tretmanima da bi pacijent sam odlučio koji će odabrati) - kazala je. Među pravima je zaštita ljudskog dostojanstva, pravo na sprječavanje i olakšavanje patnji i bola.   

Naglašava da, osim prava, pacijenti imaju i odgovornost o čemu također moraju voditi računa. Tako npr. moraju sudjelovati u očuvanju svoga zdravlja i unapređenju kvalitete života.

- Namjera nam je da saznanje o svojim pravima pacijenti iskoriste na pravi način te da ih ne zloupotrebljavaju - kazala je.   

Spahić vjeruje u uspjeh kampanje, a argumentira to činjenicom da se realizira na relaciji nevladin sektor, liječnici (klinički centri) i pacijenti.   

Kampanja "Moje pravo" počela je na Svjetski dan zdravlja (7. travnja) otkrivanjem table u kliničkim centrima u Sarajevu i Banjoj Luci na kojoj su ispisana prava i obaveze pacijenata u bolnicama.

Tu kampanju realizira Udruženje "Kap" iz Sarajeva uz podršku Veleposlanstva SAD-a, a cilj je informiranje pacijenata i građana o zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tijekom boravka u bolnici da bi se dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

O pravima i obavezama pacijenata, u okviru kampanje, razgovarat će se i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a za kraj godine najavljeno je uručenje nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, a o tome će glasati građani i pacijenti putem online ankete.

Prava pacijenata u BiH uređena su entitetskim zakonima. Zakon o zdravstvenoj zaštiti RS-a usvojen je 2009., a Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH  2010. godine.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije