Tribina “Hrvatske povijesne istine”, održana i u Kiseljaku

Većina onoga što smo učili o hrvatskoj povijesti je laž, poruka je poslana s tribine

25.05.2024.
u 14:12

     U organizaciji Udruge za promicanje istine o hrvatskog povijesti i HKD “Napredak” podružnice Kiseljak, u Kiseljaku je održana tribina na temu “Hrvatske povijesne istine”. Na tribini su o dijelu povijesnih istina koje su sami istražili te ih predstavili u tv emisijama na zagrebačkoj televiziji Z1 govorili  Igor Vukić i Tihomir Dujmović, povjesničari i autori knjiga utemeljenih na istraživanjima hrvatskih povijesnih događaja, od Jasenovca do neizbrisivog traga kojeg je likvidacijama novinara u Hrvatskoj ostavio komunistički režim. Saznanjima do kojih su došli istražujući arhivske dokumenta te razgovarajući sa svjedocima došli su do spoznaje da je skoro sve čemu su nad dosad učili o hrvatskoj povijesti  zapravo laž. Uz goste iz Republike Hrvatske, ujedno i dopredsjednika i tajnika Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti čiji je predsjednik dr. Andrija Hebrang, o važnosti spoznaje povijesnih istina govorio je i domaćin događaja Ivo Miro Jović, povjesničar i predsjednik HKD Napredak u Kiseljaku. 

“Cilj naših istraživanja bio je otvoriti raspravu o istinu koji nikad nije samo jedna. Istražujući smo došli do podataka i recimo zbrinjavanju siročadi nakon bitke bitke na Kozari1942. Hrvatska se pobrinula za tu djecu, mnogi koji su im pomagali zarazili su se i pomrli. O tomu ne zna ništa. Toliko je mitova  i o Jasenovcu koje ruše saznanja do kojim smo došli u svojim istraživanjima. Istina o kojima se u prošlom sustavu nije smjelo govoriti kao ni i  o brojnim drugim temama. U tv emisijama koje smo pretočili u dvije knjige o povijesnim istinama, opisujemo i jedan podanički odnos hrvatske politike prema Haaškom sudu. Svoja istraživanje predstavljamo bez straha jer utemeljena su na istini koju smo dobili iz dokumenata raznih arhiva kao i u razgovorima sa svjedocima”, kazao je na tribini u Kiseljaku Igor Vukić, dopredsjednik Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti.

Tajnik Udruge Tihomir Dujmović posebno se osvrnuo na progon hrvatskih novinara koji su radili u vremenu Neovisne države Hrvatske, HDH,  nakon 1945., a kojeg je zabilježio novinar Josip Grbelja. Prema podatcima iz Grbeljine knjige od 352 novinara koliko ih je radilo u doba NDH, 38 je ubijeno, 101 je osuđen na doživotni zatvor, 131 je napustio Hrvatsku, a samo njih 27 je dobilo pravo pisanja. “Takvim odnosom koji je najrigorozniji u odnosu na sve zemlje u kojima je uspostavljena komunistička vlast, izbrisano je novinarstvo, a od novinara gore su prošli samo katolički svećenici kojih je u Hrvatskoj ubijeno 660, opet daleko najviše u odnosu na sve zemlje regije. Novinari koji su došli nakon progona kojeg je Grbelja opisao morali su biti duboko u sustavu kako bi mogli raditi svoj posao. Ti su novinari i danas okosnice većine novinarskih kuća u Hrvatskoj. Neka vas stoga ne čudi što ih ne zanimaju teme vezane uz Hrvate u BiH, njihova stradanja i progon, njih ne zanimaju ni stradanja njihovog naroda u Hrvatskoj, podatak o 402 ubijene djece u proteklom ratu  rijetko čete čuti ili pročitati u hrvatskim medijima”, kazao je uz ostalo Dujmović. Na tribini u Kiseljaku iznio je i šokantan podatak o visini ratne odštete kao i višegodišnjim  izdvajanjima Hrvatske za  JNA   koja je potom izvršila agresiju na Hrvatsku. “Na 350 milijardi dolara procijenjena je šteta koju je Hrvatska pretrpjela u agresiji JNA.  U tu vojsku Hrvatska je u 30 godina uložila 30 milijuna eura. To je uz izgubljene živote koji su nenadoknadivi ceh jugoslavenstva i komunizma kojeg je platila RH. Do ovih podataka došao je tim kojeg je formirao general Slobodan Praljak”, kazao je Dujmović.

U izjavi medijima otkrio je da korijene vuče i iz Busovače  u kojoj je također predstavljen dio hrvatskih povijesnih istina. Tribine i predstavljanje knjiga u kojima su objedinjene bit će nakon Kiseljaka i Busovače organizirane i u drugim mjestima Središnje Bosne poput Viteza i Žepča. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije