Većina od 77.584 birača u svijetu glasovat će poštom, ostali u 10 veleposlanstava

17.08.2018.
u 12:23

Istekao je rok za podnošenje žalbi na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojom se odbija upis u izvod iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH.

Ispravljali nedostatke

To je ujedno bila i zadnja šansa za 9136 osoba kojima je Središnje izborno povjerenstvo BiH odbio prijavu da isprave nedostatke i osiguraju sudjelovanje na izborima u listopadu. Iako je bilo mnogo prosvjeda zbog činjenice da SIP BiH nije automatski informirao građane da su im prijave odbačene, očito je kako su mnogi od njih napravili ozbiljne previde, a kod nekih se čak sumnja i na počinjenje kaznenog djela u smislu zloupotrebe i manipulacija osobnim podacima. U 3496 prijava nedostajao je odgovarajući dokaz o identitetu, a u 50 slučajeva postoji sumnja kako je došlo do krivotvorenja dokumenata jer je uočljivo kako je došlo do prepravka datuma roka valjanosti osobnog dokumenta pa će o tome biti informirana i nadležna tužiteljstva. Na izvodu iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH trenutačno se nalaze ukupno 77.584 birača i moguće je da će zbog žalbi na odbijene prijave taj broj u konačnici biti nešto veći. U svakom slučaju, riječ je o rekordnom broju prijava, a najviše ih je iz Hrvatske, Srbije i Njemačke. Većina njih je odlučila biračko pravo iskoristiti poštom, dok će neki ipak iskoristiti mogućnost glasovanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu. SIP je svojom odlukom odredio 10 diplomatsko-konzularnih predstavništava u kojima će 7. listopada ove godine biti otvorena biračka mjesta. Građani će moći glasovati u veleposlanstvima BiH u Camberri, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, potom u generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Munchenu, Stuttgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Grazu. Zaključivanje i potvrđivanje konačnog središnjeg biračkog popisa, sukladno utvrđenim rokovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, očekuje se 23. kolovoza, dok će 30. kolovoza biti objavljen broj birača za svaku izbornu jedinicu.

Službeni početak kampanje

Također 23. kolovoza bit će objavljene i konačne liste kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja. Središnjem izbornom povjerenstvu BiH su dostavljene i kompenzacijske liste, tako da se ovaj proces može finalizirati. Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovjerilo 73 kandidacijske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata s ukupno 842 kandidata. Do isteka roka 41 ovjereni politički subjekt je dostavio navedene liste i sve su ispunile uvjete za ovjeru. Sve je bliži i jedan od ključnih rokova iz izbornog procesa, a to je 7. rujna kada službeno počinje predizborna kampanja i mogućnost plaćenog političkog oglašavanja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije