OPREZNO S HRANOM

Veći rizik za rak imaju ljudi koji ne jedu dovoljno mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica

Getty Images
27.05.2019.
u 21:56

Otkriveno je kako je rak debelog crijeva najčešće povezan s učincima prehrane, a rakovi ždrijela, grkljana i usta također mogu nastati kao rezultat loše prehrane

Istraživači su otkrili da postoje dvije pogreške u prehrani koje su usko povezane s rakom, a to je nekonzumiranje dovoljno mlijeka, kao i cjelovitih žitarica. Konzumiranje previše crvenog mesa, prerađenog mesa, šećera, zaslađenih napitaka također su otkriveni kao mogući uzroci raka.

Studija, objavljena u časopisu JNCI Cancer Spectrum, upozorava kako loš odabir prehrane uzrokuje veći rizik za određene vrste raka. Znanstvenici su također identificirali i koji se rak najvjerojatnije događa uslijed loše prehrane.  

Otkriveno je kako je rak debelog crijeva najčešće povezan s učincima prehrane, a rakovi ždrijela, grkljana i usta također mogu nastati kao rezultat loše prehrane. Otkriveno je i kako su i određene skupine podložnije ovim bolestima, a najčešće su to muškarci srednjih godina, kao i neke rasne i etničke manjine.  - Ovi nalazi naglašavaju potrebu za poboljšanjem unosa ključnih hranjivih tvari, kao i izbjegavanje unosa nezdrave hrane- rekao je autor studije dr. Fang Fang Zhang, piše Metro.  

Rezultati istraživanja sugeriraju da je najbolji način smanjenja rizika od raka jesti uravnoteženu, dobro zaokruženu prehranu, a ne isključiti cijelu skupinu hrane. Istraživači se nadaju da će rezultati potaknuti ljude da pažljivo razmisle o svojoj prehrani i da prepoznaju nezdravu hranu kao značajan čimbenik koji pospješuje rizik od raka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?