Federacija BiH

Veće cijene i novi nameti u 2017. dodatno će osiromašiti građane

placanje
29.11.2016.
u 07:00

Sutrašnji dan posljednji je prije ulaska u zadnji mjesec u godini. Već se naveliko priča o tome što građane BiH čeka u 2017. Ono što se zna je da će poskupjeti cigarete, duhan, nafta i naftne prerađevine, kava, određeni prehrambeni proizvodi. Taj domino efekt izazvat će udar i na gospodarstvo i na radnike. Svi mediji ovih dana govore o oporezivanju toplog obroka te tvrde da će mali i srednji poduzetnici imati toliko da mogu funkcionirati, dok će radnici taman moći povezivati kraj s krajem, ako ne ostanu bez posla. Poznati ekonomski analitičar Faruk Hadžić ne slaže se s ovakvim mjerama Vlade Federacije.

Bez kvalitetnih učinaka

- Što se tiče novih zakonskih rješenja, smatram kako u ekonomskom smislu, općenito, građanima neće donijeti dobro. To su, po mom mišljenju, politike koje neće imati kvalitetne učinke iz više razloga. Raspoloživi dohodak se smanjuje radnicima da bi se namirio deficit i proračunski minusi Vlade. Puno racionalnije bi u ovom trenutku bilo raditi mjere koje će dovesti do povećanja potrošnje. Bolje bi bilo smanjiti obveze putem doprinosa, ukinuti porez i namete koji općenito opterećuju, a sve kako bi se raspoloživi dohodak radnicima povećao. Tako će ljudi trošiti više novca, govori analitičar Hadžić. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?