Plaća je zadnji put rasla prije osam godina, poskupljenja sve češća

Već u ovom mjesecu skuplji kava, gorivo, mlijeko, komunalije...

kava
Foto: Daniel Karmann/DPA/Pixsell
05.03.2014.
u 11:19

Kriza u Ukrajini prigoda je za nova poskupljenja nafte

Građani Bosne i Hercegovine zaboravili su kada su im posljednji put rasle plaće, ali im zato stalno rastu životni troškovi, moglo bi se reći na mjesečnoj razini. Pogled u statističke podatke pokazuje kako je posljednji rast plaća zabilježen prije osam godina, dok su poskupljenja konstantna.

Domino-efekt

Pušači još nisu ni zaboravili rast cijena cigareta, a nekoliko uzastopnih poskupljenje goriva zasigurno će donijeti nova poskupljenja. Kriza u Ukrajini prigoda je za nova poskupljenja nafte.

Čim gorivo poskupi, ili bilo koji drugi energent, domino-efekt se odrazi na maloprodajne cijene, najprije prijevoza, a zatim i ostalih.

Dok autoprijevoznici planiraju poskupiti vozne karte, trgovci najavljuju veće cijene hrane i ostalih proizvoda, a odluku pravdaju poskupljenjem nafte. Stoga se u idućem razdoblju mogu očekivati nove, naravno više cijene. Uskoro bi i buđenje građana moglo biti skuplje. Cijena sirove kave na svjetskom tržištu mogla bi već tijekom ovog mjeseca “skočiti” od 3,5 pa do 19 posto, zavisno od vrste i proizvođača. Obilne kiše koje su prouzročile poplave i uništile urod vodećih svjetskih proizvođača ove sirovine, uključujući Brazil, Kolumbiju i Indoneziju, donijet će nova poskupljenja ovog crnog napitka. Trgovci kavom i analitičari prognoziraju da bi terminski ugovori za kavu arabicu u ovom mjesecu mogli rasti 15 posto na 2,71 dolara za funtu (funta - 0,45 kilograma). Proizvodnja sirove kave je sve manja i podaci pokazuju da su zalihe kave praćene na američkoj robnoj burzi ICE futures od prosinca pale 16 posto, a u padu su već četvrtu godinu zaredom.

Mlijeko, komunalije...

Ni poskupljenju mlijeka i mliječnih proizvoda nije kraj, očekuju se i nova, te će litra mlijeka iz RH koštati više od 2 KM. Naime, nestalo je zaliha koje su trgovci uskladištili prije ulaska Hrvatske u EU. Sudeći prema najavama domaćih proizvođača, i oni će uskoro biti prinuđeni na poskupljenja. Svoje usluge dižu i komunalci jer dosta građana nema novca izmiriti dug te nestoje to dobiti od platiša. Analitičari tvrde kako se ne može beskonačno povećavati cijena jer koliko god da ste monopolist na određenom tržištu, proračun građana je toliki koliki jeste. Ljudi neće moći plaćati, koliko god da im trebaju te komunalne usluge, te mogu očekivati, za početak manji stupanj naplate svojih usluga, a onda...?     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije