Orašje

Važnost edukacije za operirane žene

29.02.2016.
u 07:00

“Dobili smo objašnjena s medicinskog i psihološkog gledišta za žene operirane od karcinoma dojke, piše Večernji list BiH.

Pozvali smo sve naše članice, njih oko 60, ali i sve zainteresirane za praćenje ove teme i odaziv je iznad očekivanog. Zadovoljni smo zdravstvenim tretmanom u Posavskoj županiji, kompletne nalaze ovdje radimo, ali bilo bi još bolje kada bismo u Orašju dobili onkološki odjel ili bar organiziran dolazak onkologa u bolnicu, kazala je Valentina Halilović, predsjednica Udruge Narcis Orašje, nakon edukativnog predavanja o temi “Primarna i sekundarna rekonstrukcija dojke”, održanoga u amfiteatru Školskoga centra fra Martina Nedića u Orašju.

Suradnja Osijeka i Orašja

Predavanje je održano u organizaciji Udruge žena oboljelih od raka dojke Narcis Orašje, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Posavske županije Marijana Klaića.

Tema je bila iznimno važna, a predavanje je održao dr. Želimir Orkić, specijalist opće i suspecijalist plastične rekonstruktivne kirurgije iz UKC Osijek, naglasivši sa svoje strane i dalje svu potrebnu potporu.

- Kako se radi o bolesti koja je gotovo glavni uzrok smrtnosti u svijetu, pa i na ovim našim prostorima, važna je edukacija. 

Zahvaljujući napretku medicine, puno žena doživi svoj životni vijek, međutim, poslije operacije ostanu veliki problemi koji jako djeluju na psihu žena.

Kirurgija i medicina našli su rješenje za te probleme. Apsolutno sam voljan pomoći kolegama u Orašju, jer sam dijete ovih krajeva iz Tolise, tu sam se rodio i završio osnovnu i srednju školu. Jedno vrijeme sam bio u Domovinskom ratu te sam poslije otišao dalje na edukaciju.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek radim već 20 godina, voljan sam pomoći kolegama u dijelu moje problematike i uvjeren sam da smo na putu aktiviranja poveznice suradnje između Orašja i Osijeka, kazao je dr. Želimir Orkić.

Dobra praksa

- Predavanje je upravo izvrstan primjer dobre prakse suradnje dijela nevladinih organizacija s vladinim institucijama, u cilju promicanja projekata kojim se na višu razinu podiže edukacija u zdravstvenom sektoru.

Udruga Narcis je prisutna u većini programa koje vodi Vlada Posavske županije, izlazi ususret osobama oboljelim od zloćudnih bolesti kroz jednokratne novčane pomoći za pokrivanje dijela troškova osobama koje odlaze na onkološke odjele kao i za nabavu određenih lijekova i ortopedskih pomagala.

Vlada Posavske županije je pokrovitelj ovog edukativnog predavanja koje će sigurno pomoći oboljelim članicama ove udruge lakše se nositi sa svakodnevnim poteškoćama kojim su izloženi zbog oboljenja, osobito u procesu postoperativnoga oporavka, kazao je Berislav Živković, tajnik Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Posavske županije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije