Reforma pravosuđa

Važan uvjet za kandidaturu na korak do usvajanja Reforma pravosuđa

18.05.2021.
u 14:07

Bosna i Hercegovina ubrzanim se koracima kreće prema dobivanju statusa kandidata za Europsku uniju, a jedna od institucija koja ima aktivnu ulogu u tom procesu je Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine koje je uradilo veliki dio posla u kontekstu promjene nekoliko iznimno bitnih zakonskih rješenja, piše Večernji list BiH. 

Jedno od njih su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, a kako je za Večernji list potvrdio ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša, prijedlog tih izmjena danas će se uputiti u proceduru Vijeću ministara BiH.

Brojne aktivnosti

Grubeša je objasnio kako su dobili pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na spomenute izmjene, kao i “zeleno svjetlo” iz Bruxellesa te prijedlog sada može ići u predviđenu proceduru.

Kada je riječ o novom Zakonu o sukobu interesa, Grubeša je podsjetio kako su imali radionicu o toj temi, kao i da su iz klubova HDZ-a, SDA i SNSD-a došli do prihvatljivog rješenja, koje je onda i tehnički urađeno, a nakon toga poslano prema Venecijanskoj komisiji od koje se traži mišljenje.

Grubeša je naglasio kako je riječ o iznimno važnim zakonskim rješenjima koja su dio paketa obveza koje od Bosne i Hercegovine traži Europska komisija te je poručio kako će njihovo usvajanje imati reperkusije i prema svim drugim obvezama koje BiH ima prema međunarodnim institucijama. Ministar Grubeša naveo je i kako cjelokupna reforma pravosuđa mora nastaviti te se institucije moraju truditi doći do novog zakonskog rješenja o VSTV-u.

Podsjećamo, BiH u ovom trenutku treba ispuniti još nekoliko obveza iz paketa koji obuhvaća 14 reformskih zadataka. Nedavno se moglo čuti kako je šest od 14 prioriteta već završeno, a nakon što bi se proveo proces usvajanja zakonskih rješenja, Bosna i Hercegovina napravila bi ključni potez koji bi joj omogućio ove godine dobiti status kandidata.

O tom putu nedavno su razgovarali i ministar pravosuđa Grubeša i šef Izaslanstva EU-a u BiH i posebni predstavnik Unije Johann Sattler te su se tom prilikom sugovornici složili kako se u ovoj godini moraju iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa, vladavine prave, kao i područja javne uprave, kako bi Bosna i Hercegovina time bila korak bliže dobivanju svog kandidacijskog statusa. Ova godina inače je označena kao ključna kada je riječ o napretku Bosne i Hercegovine na europskom putu te ostaje nada kako će sve institucije slijediti primjer onih koji naporno i svakodnevno rade na ispunjavanju postavljenih zadaća.

Ekonomija

Uz pitanja iz područja pravosuđa, pred BiH stoji i niz drugih kriterija te obveza na kojima mora pokazati napredak kako bi dobila na vjerodostojnosti. Nedavno je održan i sastanak predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije i šefa Izaslanstva EU-a u BiH Johanna Sattlera o temi ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

U kontekstu gospodarstva posebno je bitna opredijeljenost da se nakon rješavanja izazova pandemije sve razine vlasti, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, s punom pozornošću posvete post COVID oporavku, socioekonomskim reformama i unapređenju životnog standarda građana. U tom kontekstu treba upućivati na mišljenje Europske komisije prema kojemu je Bosna i Hercegovina još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja

funkcionalne tržišne ekonomije i svoje konkurentnosti unutar zajedničkog tržišta. Takvu situaciju trebat će mijenjati što prije.•

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
16:12 18.05.2021.

Zanolio bih Vas da nam te dokumente učinite javno dostupnima da svatko može da pročita šta tu piše i šta mi potpisivamo i pod kojim uvjetima! Da nam ne bi bilo kao u HR gdje je ministar rekao da nema pojma,nije čitao jer mu je bilo predugo! Mislim da je to odlika demokracije a mediji bi trebali obavještavati javnost,ispravno! U protivnom- "ko guske u magli"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije