potrošene zalihe

Važan lijek protiv gripe koja odnosi živote: Tamiflua nema u BiH!

06.02.2019.
u 19:18

Dok se stalno povećava broj umrlih od posljedice gripe, u Bosni i Hercegovini vlada nestašica "tamiflu" lijeka koji se koristi protiv ovog virusa, a trenutno je neizvjesno hoće li i kada biti nabavljen.

Riječ je o jedinom lijeku za liječenje ove zaraze koji oboljeli trebaju primiti u roku 48 sati od trenutka kad se jave simptomi.

Kako su za Radiosarajevo.ba rfekli iz nekoliko ljekarni u Sarajevu, trenutno se ovaj lijek ne može ni nabaviti. 

"Lijek tamiflu nemamo", odgovorili su iz više sarajevskih ljekarni. Iz ljekarni u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, također su potvrdili infomaciju o nestašici ovog lijeka. 

"U posljednje vrijeme najveća je potražnja za 'tamifluom', tako da su rasprodane sve zalihe“, rekli su za Radiosarajevo iz jedne ljekarne u Lukavici, dok su u drugoj istaknuli kako se ovaj lijek ne može ni nabaviti! 

Zanimljivo je da niti jedna ljekarna nije imala odgovor na pitanje postoji li alternativni lijek. 

Kako doznaju, građani svakodnevno traže "tamiflu", no, pomoći im se izgleda ne može.

Inače, tamiflu se koristi za liječenje odraslih, adolescenata, doječadi i djece u dobi od jedne godine i starije, a propisan za liječenje gripe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?