RIM

Vatikan istaknuo konstitutivne narode, a Bećirović ih zanijekao

storyeditor/2023-10-23/22102023-4n.jpg
24.10.2023.
u 21:50

"Ponovljeno je da je temelj mira i stabilnosti pravna i socijalna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i dijalog svih političkih aktera", naveo je državni tajnik P. Parolin

Nenajavljeni posjet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Svetoj Stolici, gdje se susreo s papom Franjom, ali i njegovim prvim suradnicima u vatikanskoj administraciji, državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, koji je bio u pratnji tajnika za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Paulom Richardom Gallagherom, rezultirao je naoko nevažnim, ali u biti različitim priopćenjima koja govore i o sadržaju države BiH, piše Večernji list BiH.

Naime, o Bećirovićevim susretima s Papom te o zasebnom sastanku sa svojevrsnim premijerom i ministrom vanjskih poslova Vatikana Sveta Stolica objavila je posve kratko priopćenje. O susretu s Papom nisu iznošene bilo kakve pojedinosti, osim tek da se susret dogodio.

Kardinal jasan

- Sveti otac Franjo primio je danas u vatikanskoj Apostolskoj palači u audijenciju Njegovu Ekscelenciju g. Denisa Bećirovića, člana kolegijalnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se potom susreo s Njegovom Eminencijom kardinalom, državnim tajnikom Pietrom Parolinom, u pratnji Nj. E. Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama i međunarodnim organizacijama - stoji u prvome dijelu teksta. Sljedeće dvije rečenice suštinski su važne za to kako Sveta Stolica podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu.

- U srdačnom razgovoru koji se vodio u Državnom tajništvu izražena je zahvalnost za pozitivne bilateralne odnose, a spomenuta su i neka otvorena pitanja u crkveno-državnim odnosima. Potom je razgovarano o unutarnjoj situaciji u zemlji te je ponovljeno da je temelj mira i stabilnosti pravna i socijalna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i dijalog svih političkih aktera - istaknuto je u priopćenju koje svakoga dana objavljuje Tiskovni ured Svete Stolice.

Vatikan je, dakle, u središte važnosti postavio ulogu konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, čiji su odnosi, a napose jednakopravni status, stup stabilnosti zemlje. Po priopćenju, razgovor je nastavljen razmjenom mišljenja o međunarodnoj situaciji, s posebnim osvrtom na posljedice rata u Ukrajini i sukoba u Svetoj Zemlji, proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana te napredak BiH na europskom putu. Dobro je poznato stajalište Svete Stolice o BiH i njezinu putu prema euroatlantskim integracijama jer je svjesna raznih negativnih silnica izvana koje zemlju nastoje očuvati u stanju potpune disfunkcionalnosti, ali, prije svega, daleko od Zapada.

Za razliku od Vatikana, u službenome priopćenju iz Ureda bošnjačkoga člana državnoga vrha ni slova o konstitutivnosti naroda, čak iako je to eksplicitno istaknuo državni tajnik Parolin, koji je jako dobro upoznat sa stanjem u Bosni i Hercegovini. A napose o činjenici da položaj Hrvata kao konstitutivnih naroda umnogome odražava i položaj katoličke zajednice jer su predstavnici toga naroda ujedno u najvećem broju vjernici povezani s Rimokatoličkom crkvom. U dijelu u kojemu iz Bećirovićeva ureda citiraju državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina navodi se tek kako je u "trideset godina diplomatskih odnosa Sveta Stolica kontinuirano pružala potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

Različiti koncepti

- On je naglasio i da će se nastaviti potpora BiH na njezinom putu k europskim integracijama. Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher rekao je da se tijekom posjeta Bosni i Hercegovini u ožujku 2022. godine uvjerio da su za Bosnu i Hercegovinu jako važni tolerancija, dijalog i suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općeg dobra - navedeno je.

Čak iako su spomenuti narodi, izbjegnuta je konstrukcija konstitutivnih naroda, što je vrlo precizno istaknuo državni tajnik Parolin, koji je u BiH dolazio u više navrata te je vrlo dobro upoznat s odnosima još od vremena dok su apostolski nunciji bili Alessandro D'Errico, njegov nasljednik Luigi Pezzuto ili pak aktualni papinski izaslanik Francis Assisi Chullikatt.

U više istupa predstavnici Svete Stolice upućivali su jasne poruke koje se mogu svesti na rečenicu koju je izgovorio državni tajnik - kako se zapravo recept moguće BiH vidi jedino u pravednom miru i jednakom položaju svih triju narodnih zajednica koje su ujedno u najvećem broju i pripadnici Katoličke i Pravoslavne crkve te Islamske zajednice. Takvo što, međutim, odudara od koncepta bošnjačke politike koja, nastojeći ostvariti prevlast, počesto negira i posebnosti konstitutivnih naroda - nacija.

Komentara 1

LU
Ludan
22:37 24.10.2023.

Jel i u lipoj nasoj manjina ima nadpolovicnu konstitutivnost i jednakopravnost drugih nacija. Vi ste smece od medija koji i prave mrznju uz politicke subjekte i zbog takvih nam nema nikom napredka u regionu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?