Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vareš bi uskoro trebao postati regionalno rudarsko središte

Marošević kaže kako je Eastern Mining sada u fazi pripreme otvaranja rudnika, rade na pripremi infrastrukture, rješavaju pitanje zemljišta, što društvenog, što privatnog
24. listopada 2021. u 21:00 0 komentara 1150 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Općina Vareš bi u bliskoj budućnosti trebala vratiti stari sjaj jednog od najvećih rudarskih središta u ovoj regiji, a tomu u prilog idu brojne aktivnosti na terenu u kojima poduzeće Eastern Mining priprema kapitalni projekt rudnika cinka, barita i olova, a koji će donijeti brojne pogodnosti za ovu lokalnu zajednicu, ali i mnogo šire, piše Večernji list BiH

Niz aktivnosti na terenu

Načelnik općine Zdravko Marošević u razgovoru za Večernji list ističe kako je Eastern Mining, odnosno Adriatic Metals, kao krovna tvrtka, sada u fazi pripreme otvaranja rudnika, rade na pripremi infrastrukture, rješavaju pitanje zemljišta, što društvenog, što privatnog, te se razgovara s potencijalom suradnicima i kooperantima.

Kaže kako se i dalje vrši istraživanje, no tvrtka je dobila dozvolu za eksploataciju i sada rade na pripremama, od samog kopa pa do prometnice, i pristupa željeznici. Sve to govori o ozbiljnosti s kojom se krenulo u realizaciju projekta koji bi trebao donijeti brojne nove poslove u Vareš, počevši od servisnih pa do uslužnih. Sam projekt imat će i stratešku važnost za državu. Marošević kaže kako je planirano da eksploatacija započne 2023. godine, a radilo bi se o rudniku cinka, barita i olova. Ove rude u sebi sadrže i plemenite metale, a Marošević navodi, između ostaloga, kako će projekt imati izniman značaj i za lokalnu zajednicu, ali i šire.

- Za lokalnu zajednicu ovo će znači mnogo. Oni su već uključeni u lokalnu zajednicu, prate obrazovanje, stipendiraju strukovne škole, potpomažu sve društvene projekte - ističe Marošević. U financijskom smislu projekt će donijeti niz prednosti za Vareš, a načelnik procjenjuje kako će, kada realizacija započne u punom kapacitetu, to donositi još jedan proračun općine Vareš.

Uz to, projekt otvaranja rudnika sa sobom nosi i zapošljavanje, ali i otvaranje niza poslova koji su izravno vezani uz sam rudnik, počevši od servisnih pa do smještajnih kapaciteta. Marošević ističe kako je jasno da rudnik sa sobom povlači sve segmente društva. Ovo nije projekt samo lokalnog karaktera, ovo je projekt, može se reći, u najmanju ruku Federacije i države te će on zahtijevati zapošljavanje stotina ljudi iz raznih struka, od rudara do inženjerskog kadra.

Naravno, u cijelom tom procesu doći će do pokretanja niza pratećih aktivnosti. Kada rudnik započne s radom, očekivanja su kako će Vareš biti pozicioniran na kartu strateški važnih lokalnih zajednica koje će imati značaj u regionalnim okvirima. Ovaj kapitalni projekt dobio je i podršku viših razina vlast. Tako je nedavno predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, zajedno s federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem i zamjenicom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljanom Lovrić, službeno posjetio Općinu Vareš i tom prigodom razgovarao s načelnikom Maroševićem, a jedna od tema bio je projekt poduzeća Eastern Mining. - Mi, s federalne razine vlasti, tražit ćemo način kako pomoći realizacijom određenih projekta koje Općina Vareš kandidira prema federalnoj razini. Razgovarali smo i o poduzeću Eastern Mining koje je osjetljivo prema sredini u kojoj djeluje te je spremno potpomoći sve projekte i tu spremnost ne vidimo često kod drugih poduzeća - kazao je predsjednik Federacije BiH nakon sastanka.

Načelnik Marošević zahvalio je izaslanstvu na posjetu ukazavši pritom na značaj projekta koji bi općini donio nove perspektive razvoja.

Podrška razvoju

- Općina Vareš se, vjerujem, kao i svaka druga lokalna zajednica, bori sa stabilizacijom proračuna, na što je negativno utjecala i pandemija koronavirusa u protekloj godini. Ova godina već je bolja, primjetno je da se život vraća u Vareš i nadam se kako će se Vareš u sljedećim godinama zajedno s najvećim kapacitetom, rudnikom, izboriti i stati na stabilne grane koje će omogućiti veću zaposlenost, unaprijeđen ruralni razvoj, kao i turistički potencijal - izjavio je načelnik Marošević. Predsjednik Čavara zajedno je s Martićem, Lovrić i Maroševićem posjetio i poduzeće Eastern Mining, a tom su prilikom predstavnici poduzeća Eastern Mining izvijestili izaslanstvo o namjerama poduzeća nastaviti rudarsku tradiciju ovoga kraja, ali i podršku lokalnom održivom socio-ekonomskom razvitku kako bi ostavili trajno, pozitivno nasljeđe. Govoreći o značaju projekta, Čavara je kazao da je Eastern Mining jako ozbiljno poduzeće koje vodi računa o lokalnoj zajednici u kojoj posluje. Naglasio je pritom da se to odnosi na pripremne radnje za početak eksploatacije u tamošnjem rudniku, ali i da nakon završetka eksploatacije nastoje ostaviti pozitivan dojam na stanovništvo. - Raduje što postoji ozbiljan plan što raditi ubuduće, kad početi radove te kako osnažiti infrastrukturna poduzeća za prijevoz rude do Luke Ploče - kazao je Čavara. Potvrdio je i kako će institucije na svim razinama učiniti maksimalan napor da pruže potporu tom poduzeću i u idućem razdoblju. Novi rudnik, kao što je vidljivo, unosi nove perspektive razvoja u ovaj dio BiH koji bi uskoro mogao postati prostor koji će generirati nova, raznolika radna mjesta. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.