DUGOROČNE PROGNOZE

Vakula najavio kakvo bi moglo biti proljeće i ljeto

lijepo vrijeme
Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2017.
u 11:06

Do vikenda nas u većem dijelu zemlje očekuje stabilno i sve toplije vrijeme uz obilje sunca. Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske u petak nas očekuje pogoršanje vremena s kišom, koje će trajati sve do nedjelje, a donijet će i blagi pad temperatura.

Dok je na dijelu srednjeg i osobito na južnom Jadranu i prošlih dana bilo relativno toplo, u sjevernijim je krajevima dosadašnji dio veljače bio znatno promjenljiviji. 

U ovom tjednu slijedi ponovno sunčanije i toplije razdoblje gotovo diljem Hrvatske, osim u nekim nizinama, gdje bi osjetniji porast temperature mogla onemogućavati magla i niski oblaci, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a, prenosi Index.

Prije tog razvedravanja i zatopljenja, u ponedjeljak je još bilo mnoštvo oblaka, pa i sporadičnih slabih oborina, a i bura je ponovno stvarala poteškoće u prometu.
Toplija i "kišna" veljača

Diljem Hrvatske srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela veljače bila je od 1 °C do čak ponegdje 4 °C iznad prosjeka, unatoč prošlodnevnom zahladnjenju u kontinentalnom području i na sjevernom dijelu Jadrana. 

U Rijeci je ovo već sada barem peta najkišovitija veljača u povijesti mjerenja, a u Osijeku i bez mogućih novih oborina od sljedećeg vikenda - ova veljača već sada zaslužuje klimatološku ocjenu "kišna". 

A proljeće i ljeto?

Vjerojatnost da će u većini Hrvatske takvo biti proljeće i ljeto je relativno mala, ali je i prema najnovijim dugoročnim prognozama - velika vjerojatnost iznadprosječne topline sljedeće dvije sezone, piše Vakula. Za razliku od ove zime, čija će srednja sezonska temperatura zraka viša od prosjeka biti malo gdje u Hrvatskoj, možda čak i nigdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?