U KLASIČNOJ ILI MIKROVALNOJ PEĆNICI

Uzgojili ste bosiljak? Evo kako ćete ga najlakše osušiti, da vam uvijek bude pri ruci

02.11.2021.
u 11:21

Bosiljak možete sušiti u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici, s tim da će u mikrovalnoj brže biti suh, a peć koristite kad ga imate puno jer se listovi ne smiju dodirivati

Zbog arome koju daje jelima i činjenice da se može koristiti za slane i za slatke recepte, bosiljak je jedan od najčešće korištenih začina koji mnogi uzgajaju u svojim vrtovima, ali i u malim teglicama koje u zadnje vrijeme sve češće krase i prozore stanova.

Ako ste ga ikada uzgajali, znate da bosiljak može najednom početi nekontrolirano rasti, pa ga je prije nego propadne dobro osušiti, da ga uvijek imate pri ruci.

U mikrovalnoj pećnici 

Ovo je najbrži način da osušite bosiljak. Prvo mu uklonite peteljke i operite listove pod hladnom vodom, pa ih osušite papirnatim ručnikom ili krpom za suđe.

Stavite papirnati ručnik na tanjur mikrovalne, a zatim ravno položite listove, tako da se ne dodiruju. Preko njih stavite još jedan papirnati ubrus. Sušite ih na visokoj temperaturi 45 sekundi, izvadite iz mikrovalne i provjerite jesu li ravni i rašireni. 

Vratite lišće u mikrovalnu na još 30 sekundi, pa ostavite da se ohladi. Kad se lišće možete rukama izmrviti i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu. 

U pećnici 

Korištenje pećnice za sušenje listova bosiljka je jednostavno, ali traje malo duže nego sušenje mikrovalnoj. Ako imate puno listova koje želite osušiti onda je ova metoda odlična jer ih možete više staviti odjednom. 
Uklonite peteljke i isperite listove pod hladnom vodom, da ih očistite od bubica i prljavštine. Osušite ih papirnatim ručnikom ili kuhinjskom krpom i rasporedite na lim ili na papir za pečenje. 

Ravno ih položite, a možete ih i pritisnuti da se spljošte, što će smanjiti rizik od izgaranja rubova listova. 

Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu, stavite lišće i 'pecite' sat i pol do dva sata. Izvadite i provjerite. Vratite lišće u pećnicu na još sat do dva, provjeravajući svakih 15 minuta. 

Kada je skroz osušeno i vidi se da će se lako mrviti, izvadite i pustite da se potpuno ohladi. 

Rukama možete izmrviti listove na sitne komadiće koje treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, savjetuje Home Cook Basic.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?