Uz stabilne financije, Vlada najviše uradila u oblasti socijale i energetike

Vlada Federacije BiH
19.11.2023.
u 12:12

Usvajanje reformskih energetskih zakona i korigiranje socijalne politike vjerojatno su ključni konkretni rezultati rada nove vlasti u Federaciji BiH.

Rast prihoda, izdvajanja

Možda se očekivalo i više, ali čini se kako će Vlada Federacije BiH ovu kalendarsku godinu završiti s više započetog nego dovršenog posla. To samo znači da je u idućoj godini očekuje mnogo rada u mnogim oblastima. Ono što mnogi ističu u prvi plan, pa i sam premijer Nermin Nikšić, pozitivno je ozračje i povjerenje unutar Vlade. Tome u prilog ide i informacija da je najveći broj dosadašnjih odluka aktualna federalna Vlada donijela jednoglasno. Trenutačno je važno da su financije stabilne, odnosno da entitetski proračun nije u minusu. Službeni podaci za prvu polovinu ove godine pokazuju da je, unatoč rastu i prihoda i rashoda, Federacija "u plusu". Izvješće o izvršenju federalnog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine pokazalo je da su ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje proračuna Federacije BiH iznosili oko 2,79 milijardi KM, što je 42 posto planiranog za 2023. godinu, i veći su za osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Rast prihoda omogućuje i rebalans ovogodišnjeg proračuna, od čega će mnoge kategorije stanovništva imati konkretnu korist. Prvenstveno se to odnosi na oboljele kojima su potrebna sredstva iz Fonda solidarnosti Federacije BiH, rebalansirani proračun je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto veći u odnosu na sadašnji. U obrazloženju Ministarstva financija navedeni su ključni razlozi za rebalans, a oni, uz otklanjanje tehničkih pogrešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u proračunu, uključuju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i odluke o izvanrednom usklađivanju mirovina za 3,9 posto od svibnja ove godine. Osigurava se i dodatni novac za primjenu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. U mnogim resorima su ipak napravljeni određeni pomaci u odnosu na prethodno stanje. Intenzivirane su aktivnosti na cestogradnji, prvi put su podržane rodilje povratnice u cijeloj BiH. Zabilježena je rekordna podrška početnim biznisima povratnika, krenulo se u saniranje stanja u zdravstvenom sustavu. Tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora koja je usvojio federalni Parlament vrlo su važna - riječ je o Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Zakonu o električnoj energiji i Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) i učinkovite kogeneracije (EK).

Poslodavci, radnici, ulagači...

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva financija usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike ovog entiteta za razdoblje 2024. - 2026. godine. Kako se navodi u smjernicama, porezne politike u srednjoročnom razdoblju trebale bi promovirati održiv i inkluzivni rast u cijeloj Federaciji BiH s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i pristojbi koje opterećuju gospodarsku aktivnost. Usvajanjem ovih smjernica otvara se put smanjenju troškova na plaće te umanjenju opterećenja izazvanih parafiskalnim nametima. Intenzivniji angažman Vlade u predstojećem razdoblju trebao bi rezultirati izradom i usvajanjem novih zakonskih projekata, uključujući set fiskalnih zakona koji bi trebao ishoditi bolju poziciju radnika, unaprijediti cjelokupan ambijent za poslovanje te općenito doprinijeti konkurentnosti gospodarskih subjekata u Federaciji BiH. Konkretniji planovi Vlade Federacije BiH bit će poznati vrlo brzo kada javnosti bude prezentiran nacrt entitetskog proračuna za 2024. godinu. O tom dokumentu umnogome ovisi koliko će uistinu reformskih mjera biti poduzeto u prvoj "pravoj" mandatnoj godini ove Vlade. Činjenica je da je aktualna Vlada Federacije BiH imenovana tek u proljeće i da joj je, realno, bilo potrebno neko vrijeme za skeniranje situacije i planove. Sada više nema izgovora, baš kao ni za federalni Parlament. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?