JEDI ZDRAVO!

Uz ovih 5 genijalnih ideja više vam neće pasti na pamet da preskočite doručak

25.08.2020.
u 15:10

Godišnji odmor iz snova je gotov i sutra vam je prvi radni dan. Ne dopustite da vam se već u srijedu jave "stare boljke" koje niste ni osjetili na odmoru. Uz dobar i kvalitetan doručak, sačuvat ćete novostečenu liniju, energiju, pozitivno raspoloženje i najvažnije od svega - zdravlje, piše Ordinacija.hr.

1. Doručak za energiju

Jaja jedite u kombinaciji s avokadom, čija je razina mononezasićenih masnih kiselina odgovorna za zdrav protok krvi i kognitivne funkcije, ovaj obrok podaruje osobu energijom. Jedna od najboljih zdravih kombinacija spaja tost, namaz od avokada, mljevenu crvenu papriku i jaje na oko, a preporučuje se i eksperimentiranje s omletom i kajganom.

 

2. Proteini za sitost

Žitarice i zob zdrave su i daju puno energije, no, često imaju malo proteina.

Važno je da za doručak unesete puno proteina kako biste zadržali mišićnu masu i pravilan rad metabolizma, savjetuju nutricionisti.

Dodajte sirutke ili proteinskoga praha na biljnoj bazi te pomiješajte sa žitaricama i svježim voćem. Što više proteina dodate to ćete se duže osjećati sitima i punima energije. Ne ustručavajte se eksperimentirati; dodajte proteine u prahu od čokolade ili egzotično voće.

3. Ukusno i zdravo

Ispecite dvije kriške integralnog tosta, na koje naslažite bezmasno meso, poput purećih prsa ili mali filet lososa, 30 grama polumasnog tvrdog sira, list zelene salate i isjeckanu rotkvicu.

Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.

Za kraj pojedite jedan komad voća veličine šake (naranča, dvije manje mandarine) ili šaku bobica (maline, kupine, trešnje i sl.).

4. Granola s voćem

Pripremite za doručak jednostavan, a ukusan i osvježavajući "složenac. Potrebno vam je šalica granole, jedan jogurt i šalicu kupina ili bilo kojeg drugog sezonskog voća. U šalicu stavite granolu, kupine, ponavljati do vrha šalice. 

 

Foto: Shutterstock

 

5. Smoothie za one u žurbi

Žurite li na posao, ne mora značiti da ne možete i nešto od korisnih sastojaka konzumirati putem. Ukusan i osvježavajuć obrok, tj. napitak lako možete spraviti i ponijeti sa sobom. Imajte na umu da je od velike koristi imati u zamrzivaču zaleđenog voća, posebno onog koje nije karakteristično za sezonu u kojoj jeste.

Jednostavno i brzo pripremite smoothie od sljedećih sastojaka:

  • 200 ml svježih ili zamrznutih borovnica
  • 1 banana
  • 175 ml jogurta
  • 65 ml mlijeka
  • 1 žličica meda

Oprane borovnice stavite u blender, dodajte narezanu bananu, jogurt, mlijeko i med te sve dobro izmiješajte do željene gustoće.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?