zdravlje žene

Uz osjećaj nadutosti, postoje još tri ključna simptoma raka jajnika - reagirajte na vrijeme

19.05.2021.
u 21:47

Ako vam tijelo šalje ove suptilne simptome, trebali biste posjetiti liječnika.

Ponekad će tijelo poslati upozoravajuće simptome koje je teško dekodirati i često odmahnemo na njih rukom. Čak i kada je u pitanju teška bolest, poput raka koji je najčešći uzrok smrti diljem svijeta, simptomi mogu biti blagi za razliku od onih koje je teško promašiti, poput naglog gubitka kilograma ili napipane kvržice na grudima.
Poput mnogih potencijalno smrtonosnih bolesti, rano otkrivanje je ključ uspješnog izlječenja, a to znači da morate biti posebno oprezni kada su u pitanju svi simptomi koji su neuobičajeni, piše Ordinacija.hr. 

Rak jajnika je nešto čega sve žene moraju biti svjesne i naučiti simptome koji ga mogu otkrivati. Ove je godine više od 21,000 žena samo u Americi dobilo pozitivnu dijagnozu na rak jajnika, a otprilike 14,000 će ih radi nje i umrijeti.

Važno je istaknuti i kako rak jajnika je odgovoran za više smrtnih slučajeva od svih drugih karcinoma reproduktivnog sustava, a najčešće je uzrok što može proći nezapažen.
Kako biste osigurali da ne pripadate ovoj statistici, nastavite čitati i saznajte koje simptome raka jajnika je najlakše previdjeti.

SVAKODNEVNA NADUTOST

Može biti teško saznati što uzrokuje nadutost, jer za to može biti odgovoran zatvor, sindrom iritabilnog kolona, prevelik unos soli, kilogrami ili menstruacija, pojasnili su stručnjaci s Moffitt centra za rak.

Tekućina koja se nakuplja radi raka jajnika može isto biti uzrok, kako se rak štiti tako potiče membrane koje pokrivaju ostale organe da proizvode tekućinu. Uz to on može utjecati i na rad žlijezda i povisiti krvni tlak, što može voditi isto do nakupljanja tekućine.
"Stalan osjećaj da ste naduti je jedan od prvih simptoma raka jajnika, a ako se uz to pojavi otok na trbuhu, radi se o crvenoj zastavi i morate posjetiti liječnika.

VEĆINA ŽENA NEĆE OTIĆI LIJEČNIKU RADI NADUTOSTI

"Žene često ignoriraju privi znak raka jajnika jer će ga povezati sa starenjem, kilogramima i drugim manje važnim stanjima. Upravo se zato teško otkriva u trenutcima kada je još izlječiv“, dodala je dr. Amina Ahmed, ginekolog. Jedna je studija tako pokazala kako oko 50 posto žena s rakom jajnika nisu nadutost smatrale simptomom zbog kojeg bi trebale posjetiti liječnika. Većina će ih promijeniti prehranu, a jasno je da pro biotički jogurt neće zaustaviti rak.

TRI KLJUČNA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA

Osim nadutosti, postoje još tri simptoma na koja morate pripaziti: Bol u trbuhu, gubitak apetita i česta potreba za mokrenjem. Uz ove simptome stručnjaci napominju da pripazite i na promjene u radu crijeva, jaki umor, neobjašnjiv gubitak kilograma i krvarenje nakon menopauze.

AKO SE NE TRETIRA NA VRIJEME MOŽE BITI SMRTONOSAN

Ako se otkrije na vrijeme, u čak 94 posto slučajeva je izlječiv i žene će živjeti dulje od 5 godina nakon dijagnoze. Ali samo u 20 posto slučajeva se on otkrije na vrijeme.
Na sreću, vaš ginekolog pregledom može otkriti rak, ultrazvukom ili pregledom krvi koji mjeri razinu proteina CA-125.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije