Zaštititi vino

Uz kvalitetno grožđe, jako je važna i briga o vinu

vinarijazadro_nnn_bih_28_10_2015
28.10.2015.
u 06:15

velika je odgovornost i posije dobre berbe sačuvati zdravo vino, bijela vina obvezno treba zaštititi

Iza hercegovačkih vinogradara i vinara je berba vinskih sorti grožđa koju su tijekom kampanje u pravilu isticali kao vrhunsku po kvaliteti grožđa.

Nešto poslije, kad se sve premjerilo i zbrojilo, pojavile su se informacije da je urod količinski bio nešto manji od očekivanja.

Iznimna godina

Uskoro, po tradiciji u Hercegovini, vjerojatno zbog vremena berbe za Dušni dan, odnosno u puku uobičajenije Mrtvi dan, 2. studenoga, predstoji i kušanje mladih vina. S pitanjem o sirovini i stanju u vinskim podrumima obratili smo se Zdravki Palemeti, tehnologinji vinarije "Vina Zadro" u čapljinskoj općini, koja kaže:

"Iznimna godina što tiče kvalitete grožđa, a i urodi su bili jako dobri. Naša vinarija je berbu završila početkom listopada. Gledano općenito, u Hercegovini nema velike razlike, vina su uglavnom prevrela, sada su na potezu prvi pretoci koji se moraju obaviti od početka pa do sredine studenog, a onda slijedi faza mirovanja. Ove godine je razina šećera bila iznimna, istina na pojedinim lokacijama su bile nešto manje kiseline, ali to se ne bi trebalo bitnije odraziti na kvalitetu vina. Velika je odgovornost i posije dobre berbe sačuvati zdrava vina. Najlakše je proizvesti vino, ali poslije treba voditi brigu o njemu, 'školovati' vino", kaže za portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba inženjerka Palameta.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?