Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uz Hrvate u BiH staju stotine tisuća iseljenika s četiri kontinenta

Hrvati iz BiH, s obzirom na veliki broj sunarodnjaka koji danas žive u zemljama zapadne Europe, ali i preko Atlantika, upravo u segmentu lobiranja dobivaju veliku priliku
14. kolovoza 2022. u 20:03 0 komentara 1720 prikaza

Hrvatska iseljenička zajednica koja je rasprostranjena diljem svijeta i koja zbog svoje iznimne prepoznatljivosti uživa veliko poštovanje u društveno-političkom životu brojnih država, vrijedan je potencijal u stvaranju što boljih pretpostavki za internacionalizaciju hrvatskog pitanja u BiH, piše Večernji list BiH.

Jasne poruke

Jasno je kako iseljeništvo, iz kojega god naroda dolazi, vrijedan lobistički element u naglašavanju onih pitanja koja trebaju prepoznavanje pred nekim važnim međunarodnim institucijama, počevši od onih europskih, pa do tijela vlasti Sjedinjenih Američkih Država. Hrvati iz BiH, s obzirom na veliki broj sunarodnjaka koji danas živi u zemljama zapadne Europe, ali i preko Atlantika, upravo u tom segmentu imaju veliku priliku.

Održavanje petog hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru početkom srpnja bila je izvrsna prilika za upućivanje jasnih poruka o potrebi uvezivanja hrvatskog iseljeništva na planu političke, ali i gospodarske pomoći Hrvatima u BiH. Don Markušić, povratnik u Hrvatsku, ugledni odvjetnik te predsjednik zagrebačke podružnice Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka tada je za Večernji list kazao kako je samim mjestom održavanja kongres poruka podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Markušić je ukazao i na iznimno značajnu podršku koju su nedavno hrvatske organizacije s četiri kontinenta poslale Hrvatima u BiH poručivši da je to znak pune potpore u rješavanju hrvatskog pitanja u BiH.

- Naši iseljenici, a što je inicijativa Ivana Grbešića iz Kanade, poslali su pismo podrške Hrvatima BiH. Više hrvatskih organizacija iz cijelog svijeta poslalo je poruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini te dalo punu potporu u pregovorima hrvatskim predstavnicima u provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i odluke Ustavnoga suda BiH, kao i ostvarenju pitanja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH, načinu biranja hrvatskih dužnosnika te ostvarenju pune jednakopravnosti s ostala dva naroda u BiH - naglasio je. O kakvom se značajnom potezu radi, govori i činjenica da je iza pisma stala 21 hrvatska organizacija iz Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Europe i Australije, povezana s inicijativom "Jedna Hrvatska".

- Ovim pismom želimo najprije dati podršku nastojanjima HNS-a, a nadalje podržati svakoga od vas koji se može angažirati u pronalaženju rješenja koja će osigurati da hrvatski narod ostane na svom tlu te da su Ustavom zajamčena prava Hrvata u BiH zaštićena - naglasili su hrvatski iseljenici, poručivši kako je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u institucijama BiH zajamčeno Ustavom BiH.

Podrška

Tada je jasno naglašeno i kako stotine tisuća Hrvata koji žive u iseljeništvu žele znati da Hrvati u BiH nisu sami te da trebaju ustrajati u svojoj političkoj borbi, a ovo je osobito važno s obzirom na činjenicu da u BiH svjedočimo rastućem bošnjačkom nacionalizmu koji ne dopušta bilo kakvu promjenu koja bi išla u smjeru harmonizacije međunacionalnih odnosa, preduvjet čega je upravo pravedan Izborni zakon.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.