Prava policajaca

Uvodi se tzv. hitac upozorenja kao sredstvo odvraćanja od napada na policajca

29.11.2015.
u 07:00

Ovaj zakon predviđa kvalitativno poboljšanje ravnopravnog statusa policijskih službenika, kao i istodobno osiguravanje nužnog stupnja zaštite prava

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH vratio je nedavno na ponovno razmatranje Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji su predlagači Ognjen Tadić i Darko Babalj, izaslanici SDS-a, piše Večernji list BiH. Izmjene ovog zakona, koje je predložilo Vijeće ministara BiH, trebale bi osigurati nužne pretpostavke za učinkovitije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlasti. U praksi se pokazalo kako su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili je za njihovim postojanjem prestala potreba jer su regulirane drugim zakonima ili više nisu aktualne. Također, ovaj zakon predviđa kvalitativno poboljšanje njihova ravnopravnog statusa, uz istodobno osiguravanje nužnog stupnja zaštite prava policijskih službenika, a njime se promovira i ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u strukturi policijskih službenika. 

Zastupljenost žena

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima BiH usklađen je s principima i standardima europskog zakonodavstva koje tretira navedenu problematiku, prvenstveno usklađenost sa standardima: profesionalizacije, specijalizacije, depolitizacije policijskih struktura; razvoja i upravljanja ljudskim resursima, zaštite osnovnih prava itd. Također, kao razlog za donošenje ovog zakona je neophodnost usklađivanja s drugim propisima koji su u međuvremenu doneseni ili izmijenjeni, a čiji se predmet reguliranja odražava i na primjenu odredbi ovog zakona. Dosadašnja praksa u primjeni ovog zakona pokazala je da se pojedine odredbe trebaju dopuniti ili izmijeniti, te prilagoditi operativnim potrebama policijskih tijela u izvršavanju svojih nadležnosti i primjeni ovlasti. Isto tako, u praksi se pokazalo kako su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili je za njihovim postojanjem prestala potreba jer su regulirane drugim zakonima ili više nisu aktualne. Izmjenama i dopunama ovog zakona će se osigurati neophodne pretpostavke za učinkovitije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlasti, kvalitativno poboljšanja uređenja ravnopravnog statusa policijskih službenika uz istodobno osiguranje neophodnog stupnja zaštite prava policijskih službenika.

Polaganje stručnog ispita

Ovim zakonom se uređenje oblasti zaključivanja ugovora o radu, kao posebne kategorije zasnivanja radnog odnosa uz istodobno poštovanje komplementarnih zakona iz odnosne oblasti. Isto tako, uvodi i obveza polaganja stručnog ispita, čime se vrši usklađivanje sa Zakonom o radu u institucijama BiH te istodobno osigurava učinkovitost i stručnost policijskih službenika, a na ovaj način policijski službenici se izjednačavaju s ostalim kategorijama zaposlenih u institucijama BiH, koji imaju obvezu polaganja stručnog ispita, a ujedno se osigurava da program polaganja bude jedinstven za sve policijske službenike tako što će ga utvrđivati i donositi ministar. Također, preciznije se reguliraju obveze i prava pojedinih subjekata u postupku kada je došlo do primjene sredstava prisile od policijskih službenika tijekom vršenja dužnosti, te se preciziraju pojedini izrazi i uvodi tzv. hitac upozorenja kao učinkovitije sredstvo odvraćanja od napada na policijskog službenika ili drugu osobu, jer dosadašnje rješenje "zabrane hica upozorenja" nije adekvatno prostoru i vremenu predviđene provedbe niti je imalo potrebni legitimitet. Novim zakonom bi se trebalo omogućiti ostvarivanje prava na mirovinu i policijskim službenicima s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su napunili 40 godina staža, ali ne i 65 godina starosti.*

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
04:02 30.11.2015.

Čuvajte se vehabije. Hitac upozorenja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?