Odluka Općine Stari Grad

Uvodi se red, nema više kladionica na Baščaršiji

30.01.2016.
u 07:00

“Dat će se rok od nekoliko mjeseci da se postojeće kladionice na Baščaršiji zatvore. Kako ne bi bilo zabune, nemoguće je u jednom danu ukloniti navedene objekte”, objasnio je Grebo

Kako se sve može riješiti i uspostaviti red pokazuje odluka Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo o uvođenju reda u rad kladionica. Naime, na posljednjoj sjednici Općinsko vijeće Stari Grad prihvatilo je prijedlog Naše stranke da se odlukom koja regulira zakup poslovnih prostora onemogući otvaranje kladionica na zaštićenom području Baščaršije. “Drago nam je što su načelnik, kao i većina vijećnika, prepoznali pozitivnu namjeru koja je stajala iza ove naše inicijative, te činjenicu kako ona ide u prilog lokalnoj zajednici. Baščaršija je vjerojatno i najznačajniji simbol Sarajeva te je iznimno važno zaštititi je od nepriličnih djelatnosti”, kazao je Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Starom Gradu, prenosi Radiosarajevo.ba.

Inicijativa u Sarajevu

“Dat će se rok od nekoliko mjeseci da se postojeće kladionice na Baščaršiji zatvore. Kako ne bi bilo zabune, nemoguće je u jednom danu ukloniti navedene objekte, ali realno je očekivati da do ljeta neće više biti nijedne kladionice na zaštićenom kulturnom području Baščaršije”, objasnio je Grebo. Dodao je i kako će, po prijedlogu koji nije potekao iz stranke čiji je zastupnik, ali je dobio potporu vijećnika NS-a, i na svim drugim područjima u općini biti povećane cijene zakupa za sve subjekte koji organiziraju igre na sreću.

Potpisivanje peticija

Kladionicama nije mjesto na prostorima zaštićenih kulturnih spomenika, ali je mnogo veći problem u BiH, a na koji se već godinama upozorava, blizina kladionica školama. Naime, građani već godinama potpisuju peticije na trgovima i ulicama skoro svih gradova moleći nadležne da se kavane, cigarete i kladionice udalje od osnovnih i srednjih škola, no ova mjesta poroka nalaze se uz njihove same zidove. Zbog toga nije ni čudo što su nam djeca sve češće u kafićima i kladionicama, a sve manje u školskim klupama. Premijer SŽ-a Elmedin Konaković konačno se nedavno osvrnuo na problem velikog broja kladionica i kafića u blizini škola o kojem smo u više navrata pisali. Ako ne bude rješenja na federalnoj razini, zagovarat ću da se Sarajevska županija u okviru svojih nadležnosti što radikalnije postavi prema ovom problemu, kazao je Konaković. “Definitivno sam protiv alkohola i kladionica, posebno u blizini škola. Riječ je o velikom problemu. Nije sve u nadležnosti županija, ali mi ne bježimo od preuzimanja odgovornostina na sebe i sigurno ćemo u sljedećim danima analizirati mogućnost suzbijanja te pošasti”, kazao je nedavno za Faktor Konaković.

Bosna i Hercegovina je država koja ima najviše kladionica po glavi stanovnika. Ono što zabrinjava je činjenica kako u kladionice ulaze djeca od deset godina, a oni stariji koji imaju petnaest ili šesnaest godina postali su redoviti posjetitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?