Vlada FBiH

Uvođenje reda i legaliteta u rad na tržnicama na malo

vlada fbih
22.07.2016.
u 12:42

Vlada Federacije BiH utvrdila je mišljenje kojim ne prihvaća prijedlog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennisa Gratza za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti po skraćenom postupku.

U mišljenju se navodi da Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa ustanove za palijativnu njegu, kao i da je Parlament Federacije BiH 2012. godine usvojio Strategiju za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi u FBiH (2012-2020.). Posebno mjesto u Strategiji zauzima i palijativna njega koja je najslabija komponenta kontrole malignoma u Federaciji BiH. Istaknuto je i da je formirano povjerenstvo koje ima zadatak da izradi Strategiju za palijativnu njegu u Federaciji BiH, čija izrada je u tijeku.

Stav Vlade je da bi bilo opravdano sačekati rezultate analiza i prijedlog strateških mjera ovog povjerenstva, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju postupka za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U mišljenju se napominje da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji predlaže zastupnik Gratz, biti proslijeđen Povjerenstvu, radi analize, ali i zbog potrebe da prijedlozi budu uzeti u obzir kod utvrđivanja daljnjih mjera u ovoj oblasti u strateškom dokumentu.

Federalna vlada upoznala se s očitovanjem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i smatra da autentično tumačenje odredbi člana 14. stav 4. Zakona o eksproprijaciji nije potrebno.

Odluka o inicijativi pomoćnika načelnika Općine Ključ Nermina Kapetanovića za autentično tumačenje ovih zakonskih odredbi prepuštena je nadležnim tijelima Parlamenta Federacije BiH.

Izvješće o radu NO Sarajevo osiguranja 

Vlada FBiH prihvatila je lzvješće o radu Nadzornog odbora Sarajevo osiguranja d.d. Sarajevo za razdoblje 1.1. - 23.6.2016. godine. Aktivnosti Nadzornog odbora u proteklom razdoblju bile su usmjerene na Program konsolidacije i prijedloge Radne grupe Vlade Federacije BiH na uspostavi nove organizacijske šeme Društva i optimalizacije broja podružnica kao i uvođenja moratorija na zapošljavanje u Društvu i njegovim supsidijarnim društvima u svrhu financijske konsolidacije i vraćanja liderske pozicije na tržištu osiguranja u BiH.

O stanju u „UNIS Toolsu“ i „Borcu“

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o presjeku financijskog stanja i reviziji kapitala u privrednom društvu UNIS Tools d.o.o. Sarajevo.

Izvješće neovisnog revizora o činjeničnim nalazima i Izvješće neovisnog revizora o reviziji izvješća o promjenama kapitala za razdoblje od 1998. do 2014. godine, uradila je revizorska kuća REVIK d.o.o. Sarajevo.

Usvojena je i Informacija Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o analizi stanja kapitala u gospodarskom društvu Konfekciji „Borac“ d.d. Travnik, Tvornici konfekcije „Borac“ d.d. Zenica i Tvornici konfekcije „Borac“ d.d. Banovići, za razdoblje od zaključenja Sporazuma o raskidu Ugovora o kupoprodaji dionica od 25.5.2012. godine, do 31.12.2015. godine. Ova analiza će biti dostavljena Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini

Vlada Federacije utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini čiji je cilj stvaranje uvjetra za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Europske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Značajna dopuna ovog Zakona odnosi se na definiranje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji osobnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice. U cilju omogućavanja širem krugu osoba, koje prodaju na tržnici i izvan tržnice bez ikakvog odobrenja, da legaliziraju svoj rad, predlagač je za ovu kategoriju trgovaca ublažio kriterij stručne spreme i propisao samo osnovnu školsku spremu.

Predloženim izmjenama Zakona potpunije se uređuju prava, obveze i odgovornosti tržnice kao pravnog lica i organizatora trgovine izvan prodavnice zbog utvrđenog stanja na terenu. Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da su mnoge tržnice loše organizirane i često nemaju utvrđen tržišni red, ili se red ne poštuje od strane zakupaca - trgovaca na malo na prodajnim mjestima. Također, na tržnicama se prodaju proizvodi i roba kojima nije mjesto u takvim uvjetima, cijene usluga organizatora tržnice vrlo često nisu transparentne i istaknute, a naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši se gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa. 

Predloženim izmjenama propisuje se i obveza organizatora tržnice da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registriranim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici. Cilj ovih odredbi je stvaranje uvjeta za brži napredak u poduzimanju mjera za smanjivanje „sive ekonomije“ u oblasti unutrašnje trgovine i uvođenje reda i legaliteta u odnose između učesnika u trgovini, prvenstveno na tržnicama na malo, navodi se u priopćenju Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?