Posušje

Uvezivanje staža treba biti isto u društvenom i privatnom sektoru

01.12.2015.
u 07:00

"Uplata doprinosa za zaposlenike je zakonska obveza koju moraju svi poštovati", tvrde posuški gospodarstvenici

Izborna skupština posuške Udruge gospodarstvenika planirana je 11. prosinca 2015. Upravni odbor je utvrdio popis kandidata za predsjednika i dopredsjednika Udruge te za članove Upravnog i Nadzornog odbora. Na sva vodeća mjesta u tijelima Udruge doći će novi članovi jer su mandati predsjednika i dopredsjednika Udruge, kao i predsjednika Upravnog i Nadzornog odbora ograničeni na četiri godine.

Na raspravi je bio i prednacrt Zakona o uvezivanju staža po kojem bi se iz proračuna FBiH uplatili doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje svim zaposlenicima u gospodarskim društvima u većinskom državnom vlasništvu, kao i u javnim poduzećima i ustanovama, za koje poslodavac to nije uradio (od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014.). Taj je prednacrt, ističu u UO, diskriminirajući u odnosu na zaposlenike i poslodavce u privatnom sektoru.

- Uvažavajući činjenicu da su mnogi od onih, na koje se ovaj prednacrt zakona odnosi, u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, ne možemo se složiti s takvim načinom rješavanja ovog problema, po kojem bi jedni bili "jednakiji" od drugih, smatraju članovi UO. Doprinose za sebe i svoje zaposlenike plaćamo i plaćat ćemo jer je to naša i zakonska i moralna obveza. No, to isto moraju i gospodarska društva te ustanove u većinskom državnom vlasništvu. Zakon bi morao biti isti za sve, bez obzira radi li se o privatnom ili državnom sektoru, zaključak je članova UO Udruge gospodarstvenika Posušje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?