Vjekoslav Bevanda

Utvrđen Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2016.godinu

Vjekoslav Bevanda
03.12.2015.
u 13:01

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici jednoglasno utvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu i uputit će ga Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, potvrdio je novinarima zamjenik predsjedatelj Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. 

Bevanda je naglasio da je Predsjedništvo BiH, faktički, formalni predlagatelj proračuna. Naveo  je da proračun iznosi 1.720.637.818 KM, od toga je za servisiranje vanjskog duga predviđeno 770.637.818 KM, a ukupni rashodi institucija BiH su 950.000.000.

Ocijenio je da je to bio mukotrpan posao, pokušaj uvažavanja svih proračunskih korisnika.

- Mislim da sama činjenica da smo to donijeli jednoglasno govori o tome da su svi shvatili ozbiljnost situacije, određena ograničenja i da su se držali realnih zahtjeva. Ono što je bio prioritet, to je da ne ugrozimo nijednu instituciju na našem europskom putu, tako da su dodatna sredstva odobravana, u tom suženom kapacitetu, svim institucijama koje rade na tome, počevši od Direkcije za europske integracije - kazao je Bevanda.

Dodao je da je povećano, u odnosu na prošlu godinu, u Ministarstvu civilnih poslova izdvajanje za sport i kulturu „jer znamo da je u tom segmentu teška situacija, mada je nekada na entitetskim nivoima izdvajano jako puno, a zna se da je to smanjeno“.  Tu je izvršena određena dopuna.    

- Ne treba buniti podatak o povećanju broja uposlenih. Broj uposlenih se odnosi na zapošljavanje kadeta koji su prošli obuke u Graničnoj policiji, SIPA-i i osigurana su sredstva za te stavke - pojasnio je Bevanda.
Istaknuo je da su ukinuli tekuću pričuvu za predsjedatelja Vijeća ministara i njegova dva zamjenika.

- Ostavili smo, u nastojanju da osiguramo sredstva za ono što je neophodno, vrlo malu tekuću pričuvu - naveo je Bevanda.
Izrazio je zadovoljstvo da je nacrt proračuna usvojen jednoglasno.

- Ostaje nam jedan dodatni korak. Upravni odbor nije usvojio proračun Uprave za indirektno oporezivanje, nije bilo suglasja. Zakazao sam hitnu sjednicu, a mi smo, budući da na Vijeću ministara nije bilo primjedbi, inkorporirali u ovaj nacrt proračuna onako kako je to materijalom dostavljeno Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje - kazao je Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije