Naslovnica Vijesti

Utvrđene izmjene Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja

19. svibnja 2017. u 17:53 0 komentara 915 prikaza

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji. 

Ovo je učinjeno kako bi bila provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7.11.2012. godine kojom je utvrđeno da član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.
 
Danas je, također, utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u koji je uvrštena i definicija “posebne kategorije otpada“. Riječ je o otpadnim tvarima koje su važne zbog njihove štetnosti po okoliš i zdravlje ljudi, kao i zbog količina u kojima nastaju. Stoga ovaj otpad zahtijevaja posebno uređen način upravljanja od mjesta nastajanja, preko skupljanja, transporta i tretmana, do konačnog zbrinjavanja.
 
Utvrđen je i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri upućen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o stvarnim pravima.
 
Federalna vlada je izmijenila i dopunila Odluku o iznošenju strane gotovine i čekova, te su sada fizičke osobe obvezne da, pri prelasku državne granice, osim strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijave i vrijednosne papire i sve ostale fizički prenosive instrumente plaćanja. Uz ovo, povećan je s 2.500 eura na 10.000 eura iznos koji fizička soba rezident može iznijeti iz zemlje.
 
Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza donesena je Odluka o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autocesta A1, a odnosi se na dionice Zenica Jug - Lašva - Kakanj - Visoko i Zvirovići - Bijača.

Na današnjoj sjednici je imenovano Ekonomsko vijeće Vlade Federacije BiH, a među njegovim nadležnostima je i da, bez naknade, Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj, kao i realizaciju ciljeva utvrđenih Programom rada Vlade FBiH, Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali ne ograničavajući se samo na ove ciljeve. Također Vladu savjetuje u vezi s ekonomskom politikom, analizira predložene zakonske i podzakonske akte i njihov mogući uticaj, te Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj.
 
Usvojeno je izvješće Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom “Zeleni izvještaj”, koje ovo ministarstvo, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, priprema svake kalendarske godine. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.