Mostar

Usvojen Proračun Hercegovačko-neretvanske županije za 2016. godinu

HNŽ
22.12.2015.
u 14:45

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici u Mostaru usvojili su Prijedlog proračuna HNŽ-a za 2016. godinu u iznosu od 190.804.000 KM kao i Zakon o izvršenju Proračuna.

 Kako je kazao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, Vlada je ponudila jedan uravnotežen Proračuna koji se temelji na realnoj projekciji prihoda od 190.848.200 KM i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne su strane rezultat uvažavanja realnih (na donjoj granici) zahtjeva proračunskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Proračuna u 2015. godini što se moglo vidjeti u usvojenom Rebalansu.

 Herceg je naglasio kako je po prvi put otkako postoji Hercegovačko-neretvanska županija Proračun za narednu godinu (2016.) usvojen prije isteka tekuće godine. 

 Također je naglasio je kako su u Proračunu napravljena neznatna povećanja na prihodovnoj i u skladu s tim na rashodovnoj strani, odnosno izvršena određena alociranja unutar resora (MUP i poljoprivreda), te neznatna raščlanjivanja (analitika) pojedinih sintetičkih kodova (Prosvjeta).

 Po njegovim riječima, u Proračuna za 2016. za izvansudske nagodbe po prvi je put planirano dodatnih milijun KM (u dokumentu okvirnog proračuna su za istu namjenu u 2017. planirana 3 milijuna, a u 2018. 5 milijuna KM).

 Ministar financija u Vladi HNŽ-a Adnan Faladžić pojasnio je kako je proračun smanjen u odnosu na prošlu godinu za 3 milijuna KM. Po njegovim riječima, proračun je realan, a što je najvažnije prihodi su u realnim okvirima.

 Zastupnik iz SDP-a BiH Aner Žuljević izjavio je prije sjednice kako prijedlog proračuna nije razvojni, da su poticaji za poljoprivredu smanjeni, te da nijedan amandman opozicije nije usvojen.

 - Proračun nije onakav kakvog su najavljivali, kreće se u granicama proračuna od prošle godine. Nismo vidjeli ništa spektakularno što je i bilo za očekivati. Sam prijedlog proračuna nije ni razvojni on je vegetirajući i bez obzira na to koja je Vlada trenutno on se uvijek kreće u intervalima prijašnjeg proračuna -  kazao je Žuljević. 

 Zastupnici DF-a su i prije sjednice istaknuli kako neće podržati prijedlog proračuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije