Vlada FBiH

Usvojen Program rada za 2018. godinu

Vlada FBiH
18.01.2018.
u 14:24

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, koja je završena, utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju i uputila ga u Parlament FBiH. Te izmjene uslijedile su nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujući o ustavnom pitanju koje je predočio Županijski sud Tuzla u vezi s utvrđivanjem ustavnosti člana 87., stav 4. i 5. Zakona o zdravstvenom osiguranju, donio presudu kojom je utvrđeno da dio člana ovog Zakona (stav 5.)  nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Osim usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH, usvajanjem tih izmjena omogućeno je da zaposlenik koji ulazi u sustav zdravstvenog osiguranja, po nekom drugoj pravnoj osnovi (naprimjer, rad kod novog poslodavca), može neometano ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mu raniji poslodavac nije izmirio ove obveze u vrijeme kad je radio kod njega.

Federalna vlada usvojila je svoj Program rada za 2018. godinu koji je  urađen na osnovu Programa rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2015. - 2018. godine, Reformske agende za BiH za razdoblje 2015. - 2018. koju su usvojile sve vlade u BiH, Programa ekonomskih reformi FBiH 2018. - 2020. godine i godišnjih planova rada federalnih ministarstava.

Programom su, na više od 300 strana, definirani strateški ciljevi i aktivnosti koje će u 2018. godini ostvarivati federalna ministarstva kako bi doprinijela implementaciji strateških ciljeva. Precizno su navedeni nositelji aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (direktne) rezultate, očekivani godišnji rezultati, te izvori i iznosi sredstava potrebni za realizaciju aktivnosti. Posebno je izdvojen plan normativnih aktivnosti u kojem je dat pregled svih planiranih zakonskih i podzakonskih akata, kao i pregled strateških i operativnih ciljeva po ministarstvima.

Usvojen je i Program ekonomskih reformi Federacije BiH 2018. - 2020. godina, koji će biti dostavljen Direkciji za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine. Na osnovu identificiranih ključnih prepreka za rast i konkurentnost, utvrđeni su prioriteti strukturalnih reformi Federacije BiH za razdoblje 2018.- 2020. godine po oblastima, kao što su poboljšanje kvaliteta javnih financija, stvaranje preduvjeta za razvoj efektivnog i ciljno orijentiranog sustava javnih financija, preraspodjela poreznog opterećenja i financijska konsolidacija zdravstvenih ustanova.

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na Sporazum o ustupanju ovlasti u gospodarskom društvu HUTP „Salus Hotel Stella“ d.o.o. Neum na osnovu kojeg će Federalna vlada BiH biti brisana u registru Suda kao vršitelj ovlasti i obveze po osnovu državnog kapitala, a upisana Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Doneseno je rješenje kojim je korisniku izvlaštenja dozvoljen ulazak u posjed nekretnina potpuno izvlaštenih rješenjem Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretina Općine Neum, prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju. Postupak je vođen zbog izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac.

Vlada Federacije BiH prihvatila je više izvještaja o radu  federalnih zavoda,  uprava i agencija u 2017. godini i planove rada za 2018. godinu.

Usvojen je i Komunikacijski akcijski plan Vlade Federacije BiH za 2018. godinu koji je pripremio Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?