Zapošljavanje

Usvojen lokalni akcijski plan zapošljavanja općine Žepče

Žepče
23.07.2016.
u 08:50

Općinsko vijeće Žepče na svojoj 37. sjednici usvojilo je lokalni akcijski plan zapošljavanja općine Žepče (LAPZ) za razdoblje od 2016. godine do 2019. godine.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja okvir za provedbu aktivne politike zapošljavanja i obrazovanja te prilagođavanje obrazovanja potrebama gospodarstva, u cilju povećanja zapošljavanja u općini Žepče.

Dokument su predstavili općinski načelnik Mato Zovko i Razvojna agencija Žepče, kao nositelj cjelokupnog procesa.

Zapošljavanje

Načelnik Zovko je naglasio da su planom predviđene mjere koje trebaju doprinijeti zapošljavanju, ali da su sve institucije u općini Žepče pozvane provoditi ih kako bi se postigli ciljevi koji su definirani ovim dokumentom.

- Lokalni akcijski plan zapošljavanja u općini Žepče putokaz je kojim trebamo ići u našem radu i aktivnostima koje provodimo u našim organizacijama i poduzećima.

Donošenje ovakvog dokumenta predstavlja značajan napredak i iskorak u rješavanju problematike zapošljavanja, unapređenja obrazovanja i njegovog usklađivanja s potrebama lokalnog gospodarstva, naglasio je načelnik općine Žepče Mato Zovko.

Izrada lokalnoga akcijskoga plana zapošljavanja općine Žepče trajala je šest mjeseci i temeljila se na pripremi statističkih podataka radi sagledavanja svih relevantnih indikatora u općini Žepče kada su u pitanju ekonomija, demografija, obrazovanje, zaposlenost i nezaposlenost te trendovi u tim oblastima u posljednjih pet godina.

Za potrebe izrade dokumenta provedena su istraživanja o kadrovskim potrebama poslodavaca, istraživanja o profesionalnoj opredijeljenosti učenika završnih razreda srednjih škola, a izrađena je i analiza o stanju i potrebama nezaposlenih osoba u općini Žepče.

Kao ključni problemi u području obrazovanja definirani su loša opremljenost kabineta za praktičnu nastavu, nedostatak institucije za neformalno obrazovanje u žepačkoj općini, kao i neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada.

U području zapošljavanja ključni problemi su velik broj nezaposlenih koji na posao čekaju više od deset godina, značajan broj pasivnih tražitelja posla, kontinuirani rast nezaposlenih žena i nedovoljna namjenska financijska sredstva za podršku pri samozapošljavanju i zapošljavanju.

Definirano je četrnaest mjera aktivne politike zapošljavanja kojima će se utjecati na rješavanje postojećih problema u oblastima obrazovanja i zapošljavanja.

Procjena je da će za realizaciju svih mjera u razdoblju od 2016. godine do 2019. godine biti potrebno izdvojiti milijun konvertibilnih maraka.

Većina novca će se osigurati iz općinskog proračuna, a planirano je da se dio novca osigura iz županijskih i federalnih ministarstava, koji su nadležni za ove oblasti, kao i iz Zavoda za zapošljavanje. Ostatak novca koji bude potreban bit će osiguran kroz projekte koje priprema Razvojna agencija Žepče.

Provedba

Nositelj implementacije lokalnoga akcijskoga plana zapošljavanja općine Žepče jesu Razvojna agencija Žepče i općinske službe. U procesu izrađivanja plana sudjelovali su članovi Odbora za zapošljavanje i obrazovanje općine Žepče, kao i Lokalni ekonomski forum općine Žepče, koji će imati savjetodavnu ulogu u procesu implementacije planiranih mjera aktivne politike zapošljavanja, odnosno lokalnoga akcijskoga plana zapošljavanja općine Žepče. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?