Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ustavni sud ocijenio da se može nanijeti nepopravljiva šteta FBiH

29. lipnja 2016. u 15:27 0 komentara 355 prikaza
sud
Foto: FENA

Ustavni sud Federacije BiH donio je rješenje o privremenoj mjeri koja se odnosi na primjenu dvaju članova Zakona o državnoj službi Federacije BiH  (član 11a i 75b) što znači da su privremeno stavljeni van snage.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pojasnio je danas u izjavi novinarima da se to radi u slučaju kad sud ocijeni da postoji opasnost od nanošenja direktne štete Federaciji BiH, prenosi Fena.

- Kod privremene mjere je bitno (cijenim da je Ustavni sud FBiH prihvatio privremenu mjeru) što se obustavljanjem spomenuta dva člana onemogućava provođenje zapošljavanja u javnom sektoru rukovodećih državnih službenika koji bi bili na mandatu. Bitno je da je Ustavni sud ocijenio da  se može nanijeti nepopravljiva šteta FBiH, ako se odmah krene s implementacijom ovog zakona - kaže on.

Pojašnjava da zapošljavanje po mandatu ustvari znači da, kad nositelju izvršne funkcije istekne mandat, rukovodaći državni službenik više nije na toj poziciji.   

Dunović je pojasnio da je Ustavni sud FBiH postupio po njegovom zahtjevu u kojem je naveo da "opravdano sumnja da se može dovesti FBiH u situaciju nepopravljive štete".

- Nepopravljiva šteta znači da ako se primijeni zakon mi dolazimo u poziciju da se zapošljavaju državni službenici u skladu s novim zakonom, povećavamo broj radnih mjesta, a ljudima koji su bili na tim pozicijama uskraćujemo ustavno pravo na rad samo zato što nisu pripadnici neke političke opcije ili zato što nositelj funkcije ne simpatizira konkretnu osobu - naglasio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.