sjednica

Ustavni sud BiH ukinuo smrtnu kaznu u Republici Srpskoj

04.10.2019.
u 17:42

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku po kojoj se ukida postojanje smrtne kazne u Ustavu bh. entiteta Republika Srpska.

Ovaj zahtjev na 116. plenarnoj sjednici našao se na zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda iz Vijeća naroda RS čiji su predstavnici tražili ocjenu ustavnosti člana 11, stava 2 Ustava Republike Srpske, odnosno odredbe koja predviđa izricanje smrtne kazne, piše Klix.ba.

U zahtjevu su naveli da se time krše mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obveze koje je naša zemlja preuzela o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Ustavni sud BiH danas je odlučio da takva norma ne može postojati u Ustavu RS, potvrdio je za RTRS predsjednik suda Zlatko Knežević. Entitetske institucije imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom praktično prestala postojati.

Podsjetimo, ova odredba je glasila: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenin djela". Zbog postojanja smrtne kazne u najvišem pravnom aktu bh. administrativno-teritorijalne jedinice naša zemlja je često bila na meti kritika međunarodnih organizacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?