sarajevo

Ustavni sud BiH odbacio jedan broj žalbi

15.06.2017.
u 12:30

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na redovnoj, 57. sjednici Velikog vijeća odbacio jedan broj žalbi koje su podnesene neblagovremeno, ili nakon proteka roka za podnošenje žalbi ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da podnositelji žalbe u prethodnom postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Odlučujući o žalbama u vezi sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava podnositelja žalbi na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj žalbi povodom kojih je  zaključio da takve povrede nije bilo.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava podnositelja žalbi na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem izvršenja odluka.

Žalbe koje su očito, prima facie, bile neosnovane Sud je odbacio. Činjenice koje su podnositelji žalbi podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle da opravdaju tvrdnju podnositelja žalbi da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene podnositeljima žalbi u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), priopćeno je iz tog suda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?