REVIZIJA FEDERACIJE

Ustav FBiH mijenjan 108 puta na štetu Hrvata

'Federation of Bosnia-Hercegovina President Kresimir Zubak(L) looks on as Bosnian President Alija Izetbegovic(2nd-L) and Republic of Croatia President Franjo Tudjman(R) shake hands 10 November at Wrig
Foto: 'PAUL J. RICHARDS'
1/2
09.09.2014.
u 09:14

Međunarodna uprava amandmanima do sada je ojačavala podjelu između RS i FBiH

Raznim akrobacijama međunarodna zajednica je kumovala iznimno kompliciranim rješenjima u federalnom entitetu, a većina izmjena bila je na štetu Hrvata. Istodobno tek je jedna izmjena napravljena u Ustavu BiH amandmanom o Brčkom, koji je stavljen u administrativno-pravni sustav ove države. Sadašnja rješenja i praksa doveli su do toga da su se stvarale dvije odvojene mini državice Federacija BiH i Republika Srpska.

Posebni režimi

Sadašnji Ustav Federacije BiH koji je kao oživotvorenje Washingtonskog sporazuma donijela Ustavotvorna skupština FBiH 30. ožujka 1994. godine, modificiran je do kraja 2006. godine čak 108 puta. Ove intervencije međunarodne uprave dovele su u pitanje cijeli Washingtonski sporazum, a sve promjene su očito išle u smjeru gašenja županija. Ovako velik broj amandmana učinio je važeći tekst Ustava nepreglednim i jako teškim za svakodnevno korištenje i primjenu. No, i domaći zakonodavci su mijenjali ovaj Ustav. Tako su prvim amandmanom uspostavljene županije s posebnim režimom Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska. Kasnijim odlukama ove izmjene je ukinuo visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, koji je imao najveće intervencije. Petritsch je donio ove izmjene s ciljem provođenja Odluke Ustavnog suda BiH od 30. lipnja i 1. srpnja 2000. godine “o konstitutivnosti naroda”. Sporna je i sama odluka koju su zajedno donijeli bošnjački i međunarodni suci u Ustavnom sudu BiH, čime su nadglasani hrvatski i srpski suci koji su glasovali protiv i napisali izdvojena mišljenja.

Petritscheva uloga

Na temelju takve prijeporne odluke uslijedilo je rušenje temelja hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH, koja je sazdana na raspodjeli nadle??nosti i jednakom udjelu Hrvata i Bošnjaka u vlasti. Njih je donio Petritsch. U suštini ova je odluka dovela do stvaranja nove Bosne i Hercegovine sastavljene od dva entiteta – bošnjačkog i srpskog. Zbog toga je u temelju sasječena i pobuna Hrvata kroz Hrvatsku samoupravu kojom su se protivili odlukama međunarodne zajednice. Pertritsch je smanjio broj Hrvata u Vladi FBiH s 8 na 5, a njegov nasljednik ukinuo zamjenike ministara, ukinuo funkciju predsjednika županija.

Sve ove izmjene imale su za cilj Hrvate asimilirati. Rezultat takvih odnosa je sadašnja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja sustavno zanemaruje većinska hrvatska područja, te novac iz zajedničke kase putem transfera preusmjerava na većinska bošnjačka područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije