podaci

Usprkos velikoj stopi nezaposlenosti BiH bilježi rekordan uvoz dijamanata

26.05.2017.
u 19:00

Bosna i Hercegovina je jedna od najmanje razvijenih zemalja u Europi, sa velikom stopom nezaposlenosti, ali ipak, u pojedinim oblastima neočekivano bilježi rekorde, kao npr. u uvozu luksuznih stvari.

Prema podacima koji su za Fokus.ba dostavljeni iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u BiH je u prošloj godini zabilježen rekordan uvoz dijamanata, drugih draguljarskih predmeta te plemenitih metala.

Ukupna vrijednost predmeta zlatarstva, draguljarskih predmeta i njihovih dijelova od plemenitih metala uvezenih u prošloj godini iznosila je skoro 7 milijuna KM, a riječ je o značajnom rastu u odnosu na 2015. godinu, kada je taj uvoz iznosio oko 6,3 milijuna KM. Država je tijekom prošle godine od ovog uvoza zaradila 1,4 milijuna KM.

Osim skupocjenih draguljarskih predmeta, pojedini građani BiH su basnoslovan novac izdvojili i za kupovinu automobila.

“Kada je riječ o najskupljim putničkim motornim vozilima uvezenim u BiH, 2014. godine to je bio Mercedes Benz vrijednosti 228.636 KM, a 2015. godine Bentley 3W Continental koji je koštao 310.796 KM. Tijekom 2016. godine najskuplje vozilo uvezeno u BiH bio je Mercedes tip Gle 63 koji je koštao 235.188 KM”, rekao je za Fokus.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik  UNO-a.

Samo na uvozu ova tri vozila država je na osnovu dažbina zaradila više od 372.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?