Završen 6. sajam poljoprivrednih proizvoda „ Dani maline i meda“ Žepče 2022

Uspostavljeni brojni kontakti i suradnja među proizvođačima

17.07.2022.
u 16:22

 

Svečano otvorenje dvodnevnog sajma poljoprivrednih proizvoda „Dani maline i meda“ Žepče 2022. godine održan je na Gradskoj tržnici u Žepču, a pozivu se odazvao veliki broj uzvanika iz političkog i javnog života sa razine Općina, Zeničko-dobojske županije i  Federacije BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Na otvorenju sajma su se obratili premijer Zeničko-dobojske županije  Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine ZDŽ Ćazim Huskić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojske županije Mirsad Hadžić, pomoćnik federalnog  ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Josip Jukić, općinski načelnik Žepča Mato Zovko i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Organizatorica događaja, direktorica RAŽ, Branka Janko je otvorila sajam, pozdravila sve goste, a osobito izlagače, bez kojih i ne bi bilo samog događaja. „Prije 6 godina, kada smo prvi puta organizirali ovaj događaj, nismo vjerovali i nismo se nadali da će biti tako prihvaćeno, ali evo iz godine u godinu imamo sve veći broj izlagača i oko 500 poljoprivrednih obrta i gazdinstava je sudjelovalo i izlagalo svoje proizvode na sajmu.

Zadatak sajma je prepoznati poljoprivredu i ruralni razvoj u cjelini kao djelatnost koja može generirati sve veća radna mjesta koja su nam prije svega potrebna. Ono što je značaj ovog sajma je sve veći broj izlagača koji ranije nisu bili registrirani, što pokazuje da se sve više prepoznaje potreba poslovanja u sektoru poljoprivrede. To je i naše strateško opredjeljenje a da smo na pravom putu potvrđuju nam poljoprivrednici koji se sve više odlučuju da registriraju poljoprivredne obrte u okviru koji se zapošljava. Vrijednost sajma je da smo prvih godina imali najviše izloženih svježih proizvoda, a danas imamo skoro 90% prerađevina.

Rezultat je to i našeg rada s proizvođačima tijekom godine kroz pružanje tehničke podrške, savjetovanja i edukacija. Nedostaje kontinuirana podrška koja mora biti znatno veća i dolaziti sa viših razina. Potrebna su ulaganja u infrastrukturu, protugradne mreže, sustave navodnjavanja, u preradne mini centre. To je ono što se nadam da će prepoznati politika na višim razinama. Bez ruralnog razvoja, generalno, poljoprivrede i turizma, nećemo puno toga moći napraviti na lokalnoj razini - naglasila je Janko i poručila da bez proizvodnje hrane, ne može ni jedna država dugoročno razmišljati o prosperitetu.

Općinski načelnik Mato Zovko je pozdravio sve izlagače, predstavnike vlasti i posjetitelje u ime Općine Žepče i svoje osobno ime, te  poželio ugodnu dobrodošlicu u Žepče onima koji dolaze iz drugih mjesta. Također se zahvalio svima na odzivu na sajam, a osobito izlagačima koji svojim dolaskom na žepački sajam, poljoprivredu podižu na višu razinu.  „Mi smo među rijetkim općinama koja već 15 godina pruža poticaj za poljoprivrednu proizvodnju. Ja se danas ponosim sa 2050 registriranih poljoprivrednih gazdinstva. Također redovito pristižu i sredstva s viših razina vlasti. Kada to sve saberemo, to su itekako značajna sredstva.“, naglasio je Općinski načelnik koji je ujedno i pokrovitelj sajma poljoprivrednih proizvoda u Žepču. Istaknut je značajan doprinos resornih ministarstava poljoprivrede Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH, ali i potreba da se uspostave i drugi programi podrške koji bi doprinijeli jačanju kapaciteta poljoprivrednika kroz nabavku opreme i sredstava za rad te primjenu modernih tehnologija koje bi olakšale rad u poljoprivredi a sam proizvod učinile kvalitetnijim i konkurentnijim na tržištu.

Ovogodišnji 6. sajam poljoprivrednih proizvoda „ Dani maline i meda“ Žepče 2022. godine, okupio je dosada najveći broj izlagača, njih 90 koji su došli iz gotovo svih krajeva Bosne i Hercegovine, od čega je više od 50% novih izlagača. Na uređenim štandovima predstavljena je široka lepeza proizvoda od jagodičastog voća, sokovi, pekmezi, likeri, voćne rakije, sirevi, med i prerađevine od meda, razne vrste marmelade, namazi od lješnjaka i meda, smokvenjak i slatki proizvodi od smokve, sokovi od čuvarkuće s medom, medenjaci, medovača kao i proizvodi za kozmetiku na prirodnoj bazi. Brojni posjetitelji mogli su uživati u u svježim plodovima jagodičastog voća i mnogo toga i besplatno kušati i degustirati na štandovima proizvođača. Osim toga, tu su bili štandovi sa ručnim radovima, proizvodi izrađeni po starim zanatima, proizvodi od kože i drugo. Svi izlagači su sudjelovali u natjecanju za izbor najljepšeg štanda, a nagrade je osigurala Općina Žepče. Natjecanje je bilo u sedam kategorija i to „ Jagodičasto voće“, „ Med i pčelarski proizvodi“, „ Povrćarstvo“, „Prerađevine od voća i povrća“, „Ljekoviti proizvodi i prirodna kozmetika“, „Sir i mliječni proizvodi“ i „Alkoholna pića i ostalo“. Ocjenjivan je vizualni izgled štanda i proizvoda, kao i specifičnost i posebnost  proizvoda koji su bili predstavljeni na sajmu.  Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Udruženje „Eko agrar“ Begov Han Žepče, „Pčelarstvo Mrga“ Usora, „Motajički medenko“ Prnjavor, „Eko farma Duboštica“ Vareš, OPG „Mrkonjić“ Žepče, Gazdinstvo Perković Žepče i Poljoprivredno gazdinstvo „Vlačić“ Trebinje. Ispred Općine Žepče nagrade je uručila Dijana Martinović.

U okviru ovogodišnjeg sajma organizira se i Gastro show „ Malina i med “ koji je okupio 16 obrta i poljoprivrednih gazdinstava koji su se natjecali u četiri kategorije. Jedan od članova stručnog ocjenjivačkog žirija je bio Nemanja Petrović, slastičar iz Doboja koji je na natjecanju „Grand Prix“ na Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert. Vrijednost ove manifestacije koja je već drugu godinu održava u okviru sajma u Žepču jeste da se potakne proizvođače i ugostitelje da u svojim ponudama kreiraju nove proizvode u kojima će se naći sastojak maline i meda. Na taj način povezujemo sve u zajedničku priču sajamske manifestacije Dani maline i meda“., kažu u RAŽ-u.

Prema ocjenama stručnog žirija , u kategoriji „Najbolja prerađevina od maline i meda“, prvo mjesto osvojila je Magdalena Bulajić sa proizvodom namaz od lješnjaka i meda, u kategoriji „Najbolja slastica od maline i meda“ nagradu je osvojio OPG Vlačić- Trebinje, dok je za najbolji prirodni preparati od maline i meda proglašen Motajički medenko Prnjavor, a za najbolji napitak od maline i meda nagrađena je Magdalena Bulajić za liker od maline. Nagrade i zahvalnice za sudjelovanje uručili su općinski načelnik Mato Zovko i direktorica RAŽ-a Branka Janko. U glazbenom dijelu sajma sudjelovali su domaći glazbenici Lamija Tutnjić, mlada vilinistica i Marica Filipović, samouka glazbenica i čuvarica izvorne glazbe žepačkog kraja. Najmlađi uzrasta od 4 do 6 godina, iz dva dječja vrtića „ Don Ivica Čondrić“ i „Mumi“ Žepče svojim crtežima doprinijeli su da ovogodišnji sajam bude prepoznatljiv i među najmlađim Žepčacima. Njihovi crteži koji su nastali na kreativnim likovnim radionicama na temu „ Malina i med “, bili su izloženi na žepačkom sajmu koji je posjetilo preko 2000 posjetitelja. Za posjetitelje sajma bile su osiguran pokloni iznenađenja, novčani kuponi od 20-tak sponzora i više od 50 nagrada koje su dodijeljene u okviru tombole za kupce. U suradnji s Oružanim snagama BiH, Razvojna agencija Žepče je za sve posjetitelje i izlagače osigurala besplatan vojnički grah.

U okviru 6. sajma „Dani maline i meda“ organizirana je i radionica na temu „ Proizvodnja prehrambenih proizvoda i rukovanje hranom u različitim uvjetima usluživanja“ koja je namijenjena ugostiteljskim poduzećima, obrtima iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a predavač je bila mr. Ivana Pranjić, san. ing i Haccap menadžer. Radionica se održavala u okviru projekta „3C3NP – 3 grada, 3 parka prirode“ koji sufinanciraju Europska unija i Savezna Republike Njemačka, zajednički ga provode GIZ, ILO i UNDO u okviru EU4Business Recovery projekta, a nazočilo joj je oko 30 predstavnika iz općina Žepče, Zavidovići i Maglaj. Tijekom dvodnevnog sajma u Žepču održavani su poslovni susreti poduzeća, obrta, samostalnih proizvođača i udruga koje okupljaju proizvođače voća i jagodičastog voća i pčelare u kojima je sudjelovalo preko 40 sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj poslovnih susreta bio je da se uspostave bolji poslovni kontakti, razmjene iskustva i znanje, dogovore zajednički nastupi i prepoznaju problemi koji će se u narednom periodu prezentirati donositeljima odluka u cilju da se nastoje umanjiti ili u potpunosti riješiti kako bi proizvođači nastavili započete proizvodnje i bili znatno bolji i konkuretniji.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?