SARAJEVO

Uspostavljanje digitalizacije na kompletnom području Bosne i Hercegovine

16.10.2020.
u 10:00

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Elen Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenom uspostavljanju na kompletnom području Bosne i Hercegovine, a čemu je prethodio sastanak sa veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Na početku razgovora Mitrović je zahvalio za podršku koju Američko veleposlanstvo pruža Bosni i Hercegovini na putu ka europskim integracijama te uspostavljanju bolje ekonomske suradnje dviju zemalja.

Kako je istakao ministar Mitrović, trenutno se radi na usuglašavanju tehničkih specifikacija a planirano je i skoro raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresirane u i izvan BiH.

Ministar Mitrović i zamjenica Germain dotaknuli su se i pitanja cyber sigurnosti, odnosno sigurne razmjene podataka i sigurne mreže. Sugovornici su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila sigurna razmjena podataka i informacija.

Mitrović je naglasio da Bosni i Hercegovini predstoji uspostavljanje zakonske regulative koja bi definirala oblast cyber sigurnosti, nakon čega je potrebno sprovesti tehnička rješenja koja bi definirala i riješila problematiku sigurnosti mreža.

Na kraju razgovora Mitrović je još jednom zahvalio veleposlaniku Nelsonu i njegovoj zamjenici Germain na podršci, ističući da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usuglašeni s entitetima i Brčko Distriktom, ali i europskim direktivama jer BiH u narednom razdoblju planira biti članica Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije