sarajevo

Uspostaviti suradnju među sigurnosnim agencijama BiH i Irana

suradnja
10.03.2017.
u 13:50

Predsjedatelj Zastupničkog doma i zamjenik predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali su danas s delegacijom Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana, predvođenim predsjednikom Komisije Alaeddinom Boroujerdiom.

Kako je istaknuto politički odnosi između dvije prijateljske zemlje su na vrlo visokom nivou, a članovi rukovodstva domova zahvalili su na svesrdnoj pomoći koju je Iran pružio Bosni i Hercegovini i njenim narodima i građanima.

Naglašeno je i da ima mnogo prostora za unapređenje ekonomske suradnje te veću robnu razmjenu između dvije zemlje, naročito ako se ona uspostavi uz posredovanje vanjskotrgovinskih komora i obuhvati sve dijelove BiH.

U tom cilju, ukazano je na potrebu da se stvori prostor za predstavljanje potencijala i bolje upoznavanje privrednika dvije zemlje kroz organizaciju poslovnih foruma kakve Iran već ima sa susjedima BiH.

Suradnja parlamenata između BiH i Irana također je na visokom nivou, a i dalje, kako je rečeno, postoji prostor da se ona unaprijedi na nivou radnih tijela i parlamentarnih grupa prijateljstava.

Gosti iz Irana danas su govorili i u iranskoj ulozi u smirivanju stanja na području Sirije i borbi protiv ISIL-a, te su u tom smislu ponudili suradnju kakvu iranske sigurnosne službe imaju sa sličnim službama iz zemalja zapadne Europe.

Angažman je naizraženiji u, kako je rečeno, praćenju, prihvatu i sigurnosnom nadzoru nad internacionalnim borcima ISIL-a koji se vraćaju u matične domovine.

Osobito je naglašena razmjena informacija i suradnja sa sigurnosnim službama Njemačke i Francuske iz kojih su na ratišta na Bliskom Istoku regrutirale tisuće boraca ISIL-a, priopćeno je danas iz Odjela za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?