Braniteljska zadruga "Posavina plod" iz Orašja ubire plodove rada. Postavili su 11 plastenika pod paprikom i na otvorenom manje površine pod rajčicom

Uspostavili suradnju s Konzumom, Podravkom i oraškim srednjoškolcima

27.07.2020.
u 18:26

Najljepše je kada se u Posavini može raditi i živjeti od plodova svojega rada, a to upravo nastojimo realizirati kroz postojanje Braniteljske zadruge “Posavina plod” u Orašju, kaže nam na početku obilaska plastenika zadruge koji se nalaze uz srednjoškolski centar u Orašju Marijan Oršolić, direktor poljoprivredne zadruge “Posavina plod”. Direktor Oršolić nije klasični tip direktora jer smo ga zatekli u čizmama pri redovitim poslovima koji podrazumijevaju poljoprivredni rad u 11 plastenika pod paprikom i manjoj površini pod rajčicom.

Paprika i rajčica

- Prošli smo na općinskom natječaju za dodjelu ove parcele od 3,5 ha i zasnovali vlastitu proizvodnju koja je, evo, dio djelatnosti koje vršimo u zadruzi. Naime, zadruga je tako koncipirana da njezin razvoj ide u dvama smjerovima. Jedan smjer je vlastita proizvodnja, a drugi suradnja sa zadrugarima i kooperantima s područja Posavske županije. Postavili smo plastenike i zasadili konzumnu papriku. Odvozimo papriku za Konzum u Sarajevo i imamo dogovor da će nam oni otkupiti najveći dio te proizvodnje. Istodobno, uz ovu proizvodnju, izvezli smo i nešto rajčica naših kooperanata, pa se nadam da će se proširiti i ta suradnja s Konzumom - objašnjava Oršolić.

Suradnja s Podravkom

Zastupnik u Skupštini Posavske županije Joso Marković osobito se založio za oživljavanje zadrugarstva u Posavini i registriranje braniteljske zadruge. - Teško da bismo uspjeli bez Markovićeva angažiranja.

Jako nam je također važno da zažive dogovori suradnje s Podravkom jer imali smo već razgovora o toj temi. Imamo tri hektra vanjske proizvodnje rog paprike koju smo upravo dogovorili s Podravkom. Ako to uspijemo iznijeti do kraja s ovom plasteničkom proizvodnjom i uz to zaživjeti i proširiti suradnju s našim kooperantima, a sve opet uz naklonjenost prirodnih uvjeta, do kraja godine trebali bismo, uz sve probleme, postati samoodrživi.

Tada bismo razmišljali o proširenju proizvodnje. Zadrugari su postigli dogovor i sa Srednjom strukovnom školom u Orašju koja je već poznata po odličnoj praksi učenika, no koronavirus tu je aktivnost usporio, no, kada se situacija vrati u normalu, poručuju iz braniteljske zadruge “Posavina plod”, svakako ćemo nastaviti suradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije