sastanaka prof. dr. Selmanovića i doc. dr. Volarića

Uspostava akademske i istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini

26.01.2023.
u 21:19

Uspostava akademske i istraživačke mreže NREN omogućila bi akademskoj zajednici pristup informacijama, uslugama i resursima na nacionalnoj, međunarodnoj i globalnoj razini

Model uspostave akademske i istraživačke mreže Bosne i Hercegovine koje će Univerzitetski teleinformatički centar – UTIC i Centar za informacijske tehnologije – SUMIT uputiti Rektorskom zboru/konferenciji BiH bila je jedna od tema sastanka direktora Univerzitetskog teleinformatičkog centra – UTIC prof. dr. Elmedina Selmanovića i doc. dr. Tomislava Volarića, pomoćnika rektora za informacijske tehnologije i inovacije i voditelja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, piše sumsova.ba.

Uspostava akademske i istraživačke mreže NREN omogućila bi akademskoj zajednici pristup informacijama, uslugama i resursima na nacionalnoj, međunarodnoj i globalnoj razini. To znači da akademska zajednica može pristupiti informacijama i uslugama u svim zemljama Europe. To također omogućuje akademskoj zajednici da se lakše pridruži međunarodnim istraživačkim projektima, surađujući s istraživačima iz drugih zemalja.

Razmatrani su i drugi projekti, a posebno suradnja na projektima digitalne transformacije obrazovanja gdje je razmatrana mogućnost suradnje u uspostavi edukacijskih informacijskih sustava.

Akademski elektronički identitet je jedan od tehničkih preduvjeta koji će omogućiti bolju povezanost visokoškolskih institucija. Akademski elektronički identitet (AEI) predstavlja jedinstveni identifikator koji se koristi za identifikaciju akademskih osoba i njihovih akademskih aktivnosti. AEI se koristi za identifikaciju akademskih osoba i njihovih akademskih aktivnosti, kao što su istraživanje, obrazovanje, suradnja i razmjena informacija.

Razmatrana je zajednička suradnja UTIC-a i SUMIT-a na domaćim i međunarodnim projektima čime bi se ostvario značajan potencijal koji imaju ova dva IT centra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije