Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uspjet ćemo bez većih potresa privesti kraju fiskalnu godinu

17. prosinca 2015. u 08:15 0 komentara 103 prikaza
Jelka Milicevic

Vlada FBiH namjeravala se zadužiti kod komercijalnih banaka u BiH u iznosu od oko 200 milijuna KM kako bi se zakrpile proračunske rupe. No, kako je za Klix.ba potvrdila ministrica financija Jelka Milićević, u ovoj godini to neće biti realizirano.

Vlada FBiH emisijom trezorskih zapisa i i obveznica nastoji prikupiti novac kako bi fiskalnu godinu priveli kraju bez većih potresa.

"Što se tiče nedostajućih sredstava u proračunu FBiH, donijeli smo Kalendar zaduženja po osnovi emitiranja obveznica i trezorskih zapisa Federacije BiH. Na aukcijama obveznica, koje su održane 26. 11. (70 milijuna KM s rokom dospijeća od sedam godina) i 8.12. 2015. (70 milijuna KM s rokom dospijeća od pet godina) i na aukciji trezorskih zapisa održanoj 15. 12. 2015. (20 milijuna KM s rokom dospijeća od devet mjeseci) za kupnju je pokazan veliki interes što ukazuje na veliko povjerenje bankarskog sektora u Vladu FBiH, uz povoljnu kamatnu stopu i po rokovima koji nam odgovaraju. Interes je iskazan jer smo do sada pratili dinamiku vraćanja duga odnosno plan otplate", kaže ministrica Milićević.

Ona vjeruje da će FBiH fiskalnu godinu okončati bez većih potresa, a posebno se vodi računa o osjetljivim kategorijama.

"I u Federalnom ministarstvu financija i u Vladi FBiH, pored silnih naslijeđenih i evidentiranih i neevidentiranih dugovanja, uz sve pokrenute mjere racionalizacije i ušteda, uspjet ćemo bez većih potresa tj. financijskih disproporcija privesti kraju fiskalnu godinu. Uredno ćemo izmiriti sve obveze za proračunske kategorije kao što su umirovljenici, ratni vojni invalidni, obitelji poginulih, civilni invalidi," kaže ministrica.

Naredna, 2015. godina, bit će, prema njenim riječima bolja, barem na financijskom planu.

"U narednoj godini planiramo i očekujemo stabilnije izvore financiranja, prvenstveno kroz MMF, ali i komercijalne banke u FBiH", napominje ministrica.

Ona pojašnjava da je u 2015. godini u proračunu FBiH planirano zaduženje po osnovu emitiranja trezorskih zapisa u iznosu od 320 milijuna KM od čega je emitirano 300 milijuna KM, dok je za zaduženje po osnovi emitiranja obveznica FBiH planirano 310 milijuna KM od čega je do sada emitirano 250 milijuna KM. 

"U 2015. godini Federacija FBiH je vratila 259.300.000,00 KM trezorskih zapisa, a 80 milijuna KM obveznica", zaključuje na kraju ministrica.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.