MINISTAR PROMETA I VEZA BIH NAJAVIO

Uskoro počinje izgradnja graničnog prijelaza kod Svilaja

21.04.2020.
u 18:10

Pandemija koronavirusa imala je tek neznatnog utjecaja na pomicanje rokova za završetak međudržavnog mosta na paneuropskom koridoru Vc u Svilaju (općina Odžak). Izvođač radova Hering iz Širokog Brijega organizirao je posao u manje skupine i uz pojačane mjere zaštite priveo je isti kraju. Most će dobiti uporabnu dozvolu kada se s bh. strane završi granični prijelaz, a državni ministar prometa i veza BiH u Svilaju je najavio njegov skori početak gradnje. Tehnički prijam mosta planiran je idućeg mjeseca.

Voditeljica gradilišta Ivana Karačić ističe kako su radili u skladu sa svim preporukama kriznih stožera civilne zaštite kako bi organizirali radove, pa je trebalo nešto više vremena, najviše zbog dopreme materijala.

Most je dužine 660 metara, širine 29 metara, s po tri traka u svakom smjeru širine 3,5 metara, i nastavlja se na dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,7 kilometara koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU-om. Zajedničku izgradnju mosta vrijednog gotovo 54 milijuna maraka osigurale su Bosna i Hercegovina i Hrvatska temeljem sporazuma u omjeru po 50 posto potrebnih sredstava. Izvođač radova na izgradnji mosta je Poslovna udruga koju čine Viadukt d. d. Zagreb i Hering d. d. Široki Brijeg.

Međudržavni most na Svilaju ključna je spona između dviju država na europskom koridoru E-73, odnosno autocesti Vc.

Državni ministar prometa i veza Vojin Mitrović obišao je most kod Svilaja i u razgovoru s hrvatskim izaslanstvom najavio nastavak radova na izgradnji graničnog prijelaza, a rok za izgradnju je 300 dana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije