Kreševo

Uskoro će svaki učenik na nastavi imati svoje računalo

04.03.2022.
u 16:04

Srednja škola "Kreševo" dobila informatičku opremu vrijednu 20.000 kn (oko 5000 KM) uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Srednja škola "Kreševo" u Kreševu dobila je vrlo vrijednu informatičku opremu kojom će se dodatno unaprijediti i poboljšati nastavni proces i ukupni informatičko-obrazovni rad škole, piše Večernji list BiH.

Puno nam znači...

Riječ je o projektu "Opremanje kabineta informatike" koji je realiziran uz potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Škola je dobila šest novih računala i dodatnu opremu: Wi-Fi router, Wi-Fi pojačivače signala i produžni kabel s prednaponskom zaštitom. Vrijednost računala i dodatne opreme je 20.000 kuna (oko 5000 KM). Postavljeni su u kabinet računarstva i učenici na njima rade i uče.

- Prezadovoljni smo, ovo nam puno znači. Informatika je, na neki način, naše glavno zanimanje u četvrtom stupnju u školi i ono privlači učenike i iz drugih općina. Zato nam je dobro opremljen kabinet informatike iznimno važan i potreban. U sadašnjoj teškoj i nezavidnoj situaciji zbog malog broja učenika koji završavaju devetogodišnje osnovno obrazovanje, mi opet privučemo najviše učenika u usporedbi s drugim srednjim školama zahvaljujući i tome što imamo zanimanje tehničar za računarstvo ili, kraće, informatičar. U ovoj školskoj godini upisali smo 30 učenika više nego što nam je izišlo maturanata, a dobrim dijelom na to je utjecalo i to što imamo opremljen kabinet računarstva koji je sad dodatno osuvremenjen - kaže Branko Ivičević, ravnatelj Srednje škole "Kreševo". U Srednjoj školi "Kreševo" ukupno su 183 učenika, od toga se 57 školuje za zanimanje tehničar za računarstvo: 28 u prvom, osam u drugom, 14 u trećem i sedam u četvrtom razredu. No, osim njih, i učenici drugih zanimanja, uz svoje redovite predmete, imaju i predmet računarstvo i koriste računalni kabinet. - Dosad smo imali 16 računala, međutim, ona su starije generacije, najmlađe je staro više od 10 godina i nisu mogli raditi programiranje određenih aplikacija koje sad možemo raditi. Učenici su oduševljeni, kažu, nisu godinama dobili novije računalo, a oni koji završavaju četvrti razred žale kako se prije nisu nabavila da i oni rade na novim računalima - kaže, uz osmijeh, prof. Ivica Tolo, dipl. inž. računarstva, koji u školi predaje informatiku i još neke stručne predmete te vodi projekte nabave računala. Za nekoliko dana škola će podnijeti novi zahtjev na objavljeni javni poziv Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je upravo u tijeku, i traje do 18. ožujka. Riječ je opremi za elektroniku i elektrotehniku. Ali, to nije sve. Kako nam je rekao ravnatelj Ivičević, uskoro će njihova škola dobiti dodatna, znatno veća novčana sredstva od kojih će veliki dio ići za dodatno opremanje kabineta informatike. Od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije dobili su 100.000 KM za opremanje škole različitim pomagalima. To će raspodijeliti i utrošiti tako da će za informatički kabinet izdvojiti više od polovine ukupnog iznosa: za namještaj i kabinet tjelesne i zdravstvene kulture 41.665,30 KM, a za kabinet informatike 58.334,70 KM.

Još 25 novih

- Od tog novca kupit ćemo 25 novih računala i s ovih šest imat ćemo ih 31. Kad ih dobijemo, imat ćemo za svu djecu nova računala i ujedno jedan od najopremljenijih informatičkih kabineta u državi. Trenutačno nam je najveći odjel od 28 učenika tako da će svaki učenik na nastavi imati svoje računalo - kaže prof. Tolo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?