umirovljenici traže razumijevanje

Usklađivanje mirovina prema prosječnoj plaći u FBiH?

umirovljenici
20.04.2024.
u 14:36

U Udruženju umirovljenika traže da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao u zemljama regije.

Cijene i životni troškovi stalno rastu, a mirovine rastu minimalno. Zato umirovljenici u Federaciji traže isplatu jednokratne pomoći, jer su svjesni da će do izmjena Zakona o MIO-u teško doći. Razumijevanje traže i od resornog ministra, ali i od federalnog premijera. Posljednje, redovito usklađivanje mirovina u travnju mjesecu donijelo je povećanje mirovina od 1, 55 posto.

Ovo su brojke i iznosi mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem usklađivanju. Već je jedno od pet posto izvršeno u siječnju mjesecu. U svibnju mjesecu će umirovljenicima, uz mirovinu, biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Najviše je umirovljenika s minimalnom mirovinom, a novo povećanje donosi dodatnih osam maraka, javlja BHRT.

Iako ne gube smisao za humor, gube strpljenje, jer i sama hrana postaje luksuz. Osobito onima s minimalnom mirovinom. Predstavnici umirovljenika pokušavaju iznaći rješenje. Vide ga u izmjeni Zakona o MIO-u i isplati jednokratne pomoći umirovljenicima do 1.000 maraka, a najviši iznos bi dobili oni s minimalnom mirovinom. Održali su sastanak s resornim ministrom Adnanom Delićem. Evo zaključka.

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima, te je kada je riječ o povećanju mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Tako je sada sve na premijeru Federacije BiH i njegovim zamjenicima. U Udruženju umirovljenika traže da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao u zemljama regije.

"Što bi za umirovljenike bilo povoljnije jer iz dana u dan prosječne plaće moraju rasti. Međutim tu smo naišli na jedno nerazumijevanje, zamjenik ministra smatra da to nije tako nego da su sve zemlje primijenile švicarski model", kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

"To je stvar zakona, zakon se mijenja u parlamentu, jedini je to način da se promijene ti parametri, mi smo stajališta da nije pretjerano poželjno mijenjati često jedan takav zakon kao što je zakon o MIO-u naprosto što ti parametri možda trenutno je povoljniji, što ne znači da će sljedeće godine biti takav", pojasnio je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

A umirovljenici čekaju hitan sastanak s federalnim premijerom kako bi se iznašlo rješenje bar za isplatu jednokratne pomoći, jer, ponavljaju, svakim danom se sve teže živi. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije