MEDICINSKI FAKULTET SUM-A PROMOVIRAO 88 DIPLOMANATA I POTPISAO VAŽAN UGOVOR S HLK-OM

Usklađeni nastavni programi Medicine u Mostaru i Hrvatskoj

12.11.2022.
u 09:33

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Hrvatska liječnička komora potpisali su okvirni sporazum o suradnji koji će omogućiti lakše nostrificiranje diploma studentima koji diplomiraju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Nostrifikacija diploma

Ugovor koji su potpisali dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Ćavar i predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić od iznimne je važnosti zbog ujednačavanja nastavnih planova sa zemljama Europske unije i lakšeg priznavanja stečenih diploma.

- Okvirnim sporazumom definirali smo suradnju oko stručne, nastavne i znanstvene djelatnosti. Ovo je značajan događaj za Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru u smislu da mi na ovaj način definiramo suradnju u smislu organizacije zajedničkih projekata, kako znanstvenih tako i istraživačkih, ali, isto tako, otvorene su nam mogućnosti sudjelovanja na zajedničkim simpozijima, tečajevima i radionicama. Naši studenti koji diplomiraju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru sada će znatno lakše moći nostrificirati svoje diplome u Republici Hrvatskoj jer smo već počeli s procesom reakreditacije i revizije nastavnih planova i programa, tako da očekujemo kako ćemo u idućoj godini u potpunosti nastavne planove i programe prilagoditi onima u Republici Hrvatskoj i da više neće biti nikakve razlike studirati na Medicinskom fakultetu u Mostaru ili na bilo kojem drugom Medicinskom fakultetu u Republici Hrvatskoj - kazao je dekan Medicinskog fakulteta SUM-a Ivan Ćavar.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić izrazio je zadovoljstvo potpisanim okvirnim sporazumom jer mnogo liječnika iz Mostara studira ili već radi na području RH.

- Hrvatska liječnička komora iznimno je zadovoljna što smo potpisali ovaj okvirni sporazum i ovo je samo temelj da nastavimo našu dobru i uspješnu suradnju - kazao je Luetić.

Istaknuo je kako je Medicinski fakultet u Mostaru jedini medicinski fakultet izvan Republike Hrvatske na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku te da značajan broj diplomiranih studenata, odnosno mladih liječnika svake godine dođe i učlani se u Hrvatsku liječničku komoru te nastavlja svoju karijeru u Republici Hrvatskoj.

- Mislimo da će to i dalje biti tako te želimo produbiti veze i odnose te dobru i uspješnu suradnju s mostarskim Medicinskim fakultetom - poručio je Luetić.

Nova snaga

Nakon potpisivanja ugovora u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru pred velikim brojem uzvanika promovirana je prva generacija doktora dentalne medicine. Diplomu su dobila 24 diplomanta, dok su diplomu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru stekla 64 diplomirana liječnika. Bila je to 20. generacija doktora medicine. Diplome im je uručio dekan Medicinskog fakulteta dr. sc. Ivan Ćavar.

- Kako biste bili dobri liječnici i stomatolozi, morate, prije svega, biti dobri i čestiti ljudi. Izgrađujte se kao osobe i uvijek budite spremni pomoći. Vodite se pravilima vaše struke, humanošću i budite ponizni - kazao je Ćavar okupljenim studentima.

Okupljenim studentima, roditeljima i kolegama obratio se i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić koji je kazao kako su ovi studenti "nova snaga, snaga kroz znanje".

- Svjedočimo uspjehu, pobjedi i novoj nadi - kazao je rektor Tomić. Postavlja se pitanje hoće li ta nada ostati u BiH ili postati nada drugih država Europe, kako je slučaj s njihovim brojnim kolegama koji su u potragu za boljim uvjetima svoj rad i život nastavili u inozemstvu.

Medicinski fakultet u Mostaru godišnje upisuje 60 studenata na Studiju medicine i 30 studenata na Studiju dentalne medicine, a nastava je od prvog dana organizirana blokovski. Na Medicinskom fakultetu studenti se školuju za zvanje liječnika opće medicine, odnosno za liječnika osposobljenog za poslove primarne zdravstvene zaštite. Studij medicine traje 6 godina, što je jednako trajanju studija u gotovo svim drugim europskim zemljama. Nakon završenog studija student stječe zvanje doktora medicine. Dekanat Medicinskog fakulteta u Mostaru i nastavni prostori za prve tri godine studija smješteni su na Bijelom brijegu u krugu SKB-a Mostar, a za 4., 5. i 6. godinu studija održava se na odjelima SKB-a Mostar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?