časopis Forbes objavio

Ursula von der Leyen najmoćnija je žena na svijetu u 2023. godini

05.01.2024.
u 07:35

- Von der Leyen je prva žena koja obnaša dužnost predsjednika EK i odgovorna je za zakonodavstvo koje utječe na više od 450 milijuna Europljana - objavio je časopis Forbes, koji je i radio listu najmoćnijih žena.

Predsjednica Europske komisije, 65-godišnja Ursula von der Leyen, drugu godinu zaredom proglašena je najmoćnijom ženom svijeta. Njemačku političarku slijede predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i talijanska premijerka Giorgia Meloni.

- Von der Leyen je prva žena koja obnaša dužnost predsjednika EK i odgovorna je za zakonodavstvo koje utječe na više od 450 milijuna Europljana - objavio je časopis Forbes, koji je i radio listu najmoćnijih žena.

 

 

Na petom mjestu smjestila se pop-zvijezda Taylor Swift, koja je samo od rekordne svjetske turneje "Eras" zaradila 850 milijuna dolara i postala milijarderka. Podsjetimo, vlasnica hitova "Anti-Hero" i "Look What You Made Me Do" lani je bila 79. na listi.

Sljedeća pjevačica na popisu najmoćnijih žena je Beyoncé na 36. mjestu, a Rihanna je "tek" 76.

Bivša voditeljica talk showa, koja je u međuvremenu postala vlasnica medija, Oprah Winfrey, zauzela je 31. mjesto.

Filantropkinja Melinda Gates je 10., dok je najbolje plasirana britanska izvršna direktorica velike farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline Emma Walmsley - na poziciji broj 15.

Forbes kaže kako njihov ovogodišnji popis odražava "složenu sliku utjecaja žena u nestabilnom svijetu".

- Političarke Sanna Marin (Finska), Jacinda Ardern (Novi Zeland) i Nicola Sturgeon (Škotska) ranije ove godine ili su izgubile ili napustile svoje poslove. Susan Wojcicki odstupila je s mjesta izvršne direktorice YouTubea nakon devet godina na toj funkciji.

Otišla je i Martina Merz, izvršna direktorica njemačkog konglomerata Thyssenkrupp. Svaku od navedenih žena zamijenio je muškarac - objavio je Forbes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije