balkanska turneja

Ursula von der Leyen danas stiže u BiH: Što nam donosi?

Ursula von der Leyen
POOL/REUTERS
01.11.2023.
u 07:07

Predsjednica Europske komisije će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan (The Growth Plan for the Western Balkans) kao i plan puta regije ka Europskoj uniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas stiže u službenu posjet BiH u sklopu svoje balkanske turneje.

Posjetu regiji Von der Leyen je počela u ponedjeljak posjetom Sjevernoj Makedoniji, a zatim je imala sastanke s najvišim sužnosnicima na Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Balkansku turneju završava u glavnom gradu BiH gdje će razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Predsjednica Europske komisije će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan (The Growth Plan for the Western Balkans) kao i plan puta regije ka Europskoj uniji.

Von der Leyen će završiti posjet ceremonijom predaje novih stanova za 27 obitelji u Vogošći koji su korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji najvećim dijelom (80%) finansira Europska unija.

Vlasti BiH se nadaju i velikoj financijskoj injekciji koju EU priprema za Zapadni Balkan, a riječ je o dvije milijarde eura grant sredstava i četiri milijarde eura za projekte, prenosi Klix.

Predsjednica Europske komisije je uoči turneje poručila da će novi EU plan rasta za regiju uključivati i otvaranje zajedničkog tržišta prema zemljama Zapadnog Balkana u područjima poput slobodnog kretanja roba i usluga, transporta i energije.

Ovo nije prva posjeta Ursule von der Leyen Sarajevu s obzirom da je u listopadu prošle godine imala sastanke sa bh. dužnosnicima. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?