Molitveno mjesto

Uređuje se Plavi križ, oaza mira i ozdravljenja u Međugorju

22.06.2020.
u 20:00

Plavi križ u podnožju Brda ukazanja jedno je od važnijih molitvenih mjesta u župi Međugorje. Mjesto je to molitve koje posjećuju svi hodočasnici, a posebice oni koji imaju poteškoće penjati se na Brdo ukazanja ili Križevac. Ovih dana oko Plavog križa izvode se radovi.

Molili i slavili Gospoda

Riječ je o inicijativi uređenja ovog omiljenog međugorskog molitvenog mjesta koju je pokrenuo mladić, župljanin Ante Brečić s mladićima iz Zajednice Cenacolo. Ante je, inače, sin pokojnog Nedjeljka Brečića koji je u prvim danima ukazanja dao vidiocu Ivanu ideju da se križem označi mjesto Gospina ukazanja kada su upozoreni da se ne penju na Brdo zbog policije. Kako su i križevi i Gospini kipovi već istrošeni vremenom, momci će ih obnoviti, obojiti, zamijeniti nove Gospine kipove te urediti mjesta oko njih. Sve to dio je pripreme za nove molitvene susrete. Vratimo se malo na povijest Plavog križa. Prvi, lijevi Plavi križ postavljen je 1982. Na tadašnji komunistički praznik Dan borca 4. srpnja te godine skupina mladića i djevojaka koja se nalazila ispred Vickine stare kuće odlučila je zajedno s vidiocem Ivanom, unatoč policijskoj zabrani, popeti se na Podbrdo na tzv. glavno mjesto i tu su počeli moliti i slaviti Gospoda. I tako moleći se, Gospa se neočekivano ukazala Ivanu i, prema svjedočanstvima, kazala mu da želi da se formira molitvena skupina. Molitvena skupina tako je išla dva dana uvečer na Podbrdo i okupljala se na pjesmu i molitvu oko 22 sata. Na mjestu gdje se danas nalazi prvi Plavi križ Ivan je iznenada imao viđenje... Član molitvene skupine Nedjeljko Brečić, danas pokojni otac mladića koji je pokrenuo sadašnje radove, u dogovoru s vidiocem Ivanom, označuje mjesto gdje je Gospa svojim ukazanjem zaštitila molitvenu skupinu i postavlja drveni križ od oko 2,5 metara. Da bi ga zaštitili od kiše i hrđanja, Nedjeljko i Ivan boje ga u plavo i tako postaje Plavi križ. Kako od 1987. godine svi koji žele mogu nazočiti pojedinim ukazanjima zajedno s molitvenom skupinom, polako se širi prostor molitve. Godine 1989., po dopuštenju molitvene skupine, talijanski Fausto iz Bormija zamjenjuje drveni križ željeznim. Drugi Plavi križ, koji je na desnoj strani, postavljen je 1999. Upravo te godine, 4. srpnja, na 17. obljetnicu Ivanove molitvene skupine, nakon molitvenog programa za skupinu umire Nedjeljko Brečić. U njegov spomen članovi molitvene skupine s vidiocem Ivanom te mladićima iz Cenacola podigli su drugi Plavi križ u maloj uvali te uredili i molitveni prostor s kamenim klupama. I od tada, pred novijim Plavim križem, sastaje se molitvena skupina, a sve do 18. ožujka tu su se događala i ukazanja vidjelici Mirjani. Gospin kip s mjesta Plavog križa na restauraciji je, a postavljen je privremeni. Sve okolo osvjetljeno je i izgleda kao oaza mira.

Olakšati penjanje nemoćnima

Radovi se nakon mjesec dana približavaju kraju. Momci koji žive podno Brda ukazanja renoviraju Plavi križ. To su: Ivan Šego, vođa ekipe, te Danijel, Mario, Andrej, Marko, Ante, Ivo. Pomagala je Zajednica Cenacolo te Nancy i Patrick. Plavi križ visok je 2,60, a širok 1,80 metara. Cilj je to uraditi za Kraljicu Mira i olakšati penjanje starijima i nemoćnima. Ovo mjesto, kako nam je kazao Ante, zaštićeno je jer je tu bilo mnogo ozdravljenja, mnogo ljudi tu je našlo svoj mir. Boja na Plavom križu uzeta je kao uzorak iz laboratorija iz 80-ih 20. st. na kojem su Ivan i pokojni Nedjeljko obojili prvi Plavi križ od drva koji je izgorio. Velik broj radova i povratak obnovljenog Gospina kipa trebao bi biti završen do skorašnje proslave 39. obljetnice ukazanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije