Zaštita povijesnih lokaliteta

Uređuje se partizansko groblje i nekropola stećaka

16.08.2016.
u 07:00

Općinske vlasti Kiseljaka na čelu s Mladen Mišurićem Ramljakom, načelnikom ove općine, nastavljaju s planom uređenja svih povijesnih lokaliteta na području Kiseljaka. Nakon što je nedavno u gradskome parku otkrivena replika spomenika austrougarskim vojnicima s početka 20. stoljeća koji su nakon Drugog svjetskog rata uklonile komunističke vlasti, ovih dana krenuli su i radovi na uređenju nekropole stećaka u Ulici Ivane Brlić Mažuranić te partizanskog groblja.

Nekropola stećaka kao i partizansko groblje nalaze se na lokaciji u blizini Osnovne škole Kiseljak, a jedno od drugog su udaljeni tek nekoliko metara.

Iako je nekropola stećaka prostornim planom općine Kiseljak zaštićeno područje, zbog zapuštenosti tek malobrojni Kiseljačani znaju da ovaj lokalitet u sebi krije čak nekoliko desetaka “kamenih spavača”. Neodgovornošću pojedinaca u blizini nekorpole gradile su se kuće, okolno zemljište pretvaralo u poljoprivredno, a bilo je i slučajeva da su dijelovi stećaka korišteni kao građevni materijal. Načelnik Kiseljaka potvrdio nam je kako će nekropola najprije biti očišćena, potom pretvorena u svojevrstan park te u konačnici dodatno zaštićena. Zaštitu od dodatnog uništavanja treba i partizansko groblje koje se nalazi u neposrednoj blizini nekropole. Zbog lošeg stanja u kojemu se nalazi, grobovi su se počeli “stapati” sa zemljom, a njihov sadržaj izlaziti na površinu. Kako bi se onima koji počivaju u groblju osiguralo dostojanstveno počivalište, iza groblja će biti izgrađena kosturnica u koju će biti položene kosti pokopanih na ovom lokalitetu. Budući da je njihov identitet nepoznat, uradit će se i ekshumacija te identifikacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije