Od 2019. do 2029.

Uređenje središta Gruda dobit će nastavak, obrisi grada sve su vidljiviji

Grude
09.11.2018.
u 09:30

Općinska Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar već radi na pripremi izrade

Uređenje središta Gruda koje je pod neslužbenim sloganom “Više manjih projekata” počelo 2012. godine, u potpunosti je postiglo svoju svrhu - da urbana zona Gruda dobije obrise grada. Naravno, posla ima još dosta pošto središte nije bilo jedino gradilište u ovoj općini, ali ima i vidljivih rezultata. Trenutno, gradi se i u Parku hrvatskih velikana u Grudama gdje se uređuje šetnica, a uskoro će i najmlađi dobiti svoje sadržaje, piše Večernji list BiH. 

Ljepši izgled

Ovih dana Općinsko vijeće donijelo je Odluku o pristupanju izradi regulacijskog plana uređenja - Centar Grude, čija će realizacija još više pridonijeti njihovu ljepšem izgledu. Naravno, plan je dugoročan, radi se o razdoblju od 2019. do 2029. godine. Plan je omeđen ulicama fra Gabre Grubišića na zapadu, Ulicom kralja Tomislava na istoku i sa sjeverne strane Ulicom Gojka Šuška. S južne strane granica obuhvaća područje od Ulice fra Gabre Grubišića, prati Ulicu Republike Hrvatske, ulazi u Ulicu Mate Bobana do križanja s Ulicom dr. Franje Tuđmana, na području Mjesne zajednice Grude Centar. Pripremu za izradu regulacijskog plana uređenja obavlja općinska Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar. Kako je potvrđeno Večernjem listu, nositelj pripreme će izraditi program i plan aktivnosti za pripremu i izradu regulacijskog plana uređenja.

Pravo raspolaganja

S obzirom na ozbiljnost projekta, nositelj pripreme je dužan osigurati suradnju i usuglašavanje stavova sa svim subjektima planiranja i drugim zainteresiranim osobama na ovom području, kao i s vlasnicima nekretnina, nositeljima prava raspolaganja i korištenju dijelova područja i objekata na tom području. Posebnu suradnju i usuglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja nositelj pripreme osigurat će s društvima i drugim pravnim osobama mjerodavnim za vodoprivredu, promet, turizam, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, zaštitu okoliša, društvima i drugim pravnim osobama mjerodavnim za komunalne djelatonosti, predstavnicima vjerskih zajednic, te pribaviti mišljenja i suglasnosti mjerodavnih tijela i organizacija na koje ih zakon obvezuje.

Svoju ocjenu vezanu za “Regulacijski plan uređenja - Centar Grude” moći će dati i žitelji. Nositelj izrade toga plana će se odrediti putem javnog natječaja.

Kako bi sve bilo na najvišoj razini, u pripremi izrade regulacijskog plana odgovarajuće podatke dat će i mjerodavni za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, energetiku, industriju, promet, komunikacije, znanost, obrazovanje, kulturu, zdravstvo, turizam, zaštitu kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa, zaštitu okoliša, kao i druge organizacije. Svoje informacije, mišljenja i suglasnosti osigurat će društva, kao i pravne osobe mjerodavne za komunalne djelatnosti, predstavnici vjerskih zajednica te druga tijela i organizacije. Rok za početak izrade je 180 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?