kod Domaljevca i Šamca

Uređenje pašnjaka uz Savu – oživljavanje prirode i tradicionalne poljoprivrede

04.09.2019.
u 18:13

Proteklih dana u okruženju močvara uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca vršeni su radovi sa strojevima na krčenju korova i zapuštenih parcela i formiranju vlažnih pašnjaka na kojim će se uzgajati stoka na ekološki (održiv) način, a time obnoviti i zaštititi vrijedni travnati ekosistemi ovog područja. 

Ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut, a provode ga udruženja Naše ptice i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, uz pomoć fondacije Euronatur iz Njemačke. 

Kroz projekt je izabrano domaćinstvo Slavke Blažanovića, povratnika iz Grebnica, koje će dobiti donaciju opreme, radova uređenja, materijala i stoke. Općina Domaljevac-Šamac ustupila je na korištenje površinu od 4 ha za ovaj projekt, a projekt podržava i općina Šamac. 
  
Ovom prilikom, koordinator projekta Jovica Sjeničić izjavio je: „Nakon proglašenja zaštićenog područja „Tišina i Odmut“ koju smo postigli kroz dosadašnje projekte, cilj ovog projekta i drugih povezanih s njim je da obnovi ekosustave, a uz to poboljša i razvije ovo područje tako da ono kao prirodno području služi za neke djelatnosti koje ne štete prirodi, a to je u ovom slučaju slobodno pašarenje na vlažnim travnjacima koji su jako važni za očuvanje biološke raznovrnosti. 

Boravak krupnih preživara obnavlja autohtonu floru i faunu ovih područja, a tradicionalne rase stoke koje namjeravamo pustiti na ispašu najbolje su prilagođene ovim uvjetima.“ 
  
Realizaciju radova posjetili su i predstavnici općina Domaljevac, Miroslav Lucić i Šamac,  Predrag Nedić. 
  
„Ovo područje je ugroženo na mnoge načine, zapušteni ekosiustavi, odliv stanovništva, nema razvijenog turizma ni posjeta, mnogo stranih invazivnih vrsta koje osvajaju područje, ima zagađivanja otpadom, neke površine su minirane. Ovaj projekt je prvi koji ulaže sredstva u obnovu prirode i razvoj ovog područja na ovakav način posebno pomažući i lokalnoj zajednici.“ rekao je ovom prilikom Miroslav Lucić iz općine Domaljevac-Šamac. 
  
Radove je izvodilo poduzeće „Ušće Bosne“ iz Šamca, a u ručnom uklanjanju otpada i korova sudjelovali su i volonteri DIZB-a i OO Šamac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije