težak udarac za infrastrukturu

Upitna izgradnja 13 dionica autoceste, nekoliko brzih cesta kroz cijelu BiH, 13 mostova…

autocesta
10.05.2017.
u 08:00

Više konkretnih infrastrukturnih projekata dovedeno je u pitanje zbog opstrukcija usvajanja novog Zakona o trošarinama, piše Večernji list BiH. Politikantske igre ugrozile su tri milijarde maraka vrijedne projekte cestogradnje samo u Federaciji za koje su već bila osigurana sredstva.
 

Ubrzana izgradnja

Direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Terzić potvrdio je kako radovi na izgradnji koridora Vc neće biti zaustavljeni, ali da nema ništa od planirane ubrzane izgradnje u idućem razdoblju. Objasnio je kako, od 850 milijuna eura kredita Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), za gradnju cestovne infrastrukture čak 650 milijuna ne može postati operativno jer nije ispunjen uvjet te banke za povećanje trošarina.
Upitni su i drugi kreditni aranžmani, poput onih s Europskom
investicijskom bankom (EIB) jer ta banka financira projekte s EBRD-om po načelu pola-pola. Zakon o trošarinama je, dakle, važan, ne samo kao izvor sredstava za cestogradnju već i kao instrument te jamstvo otplate inozemnih kredita za infrastrukturne projekte. Izgradnja čak 13 dionica na trasi autoceste Vc za koje postoji osigurano 860 milijuna eura, sada je neizvjesno. Njihova izgradnja bi značila pokretanje minimalno 25 gospodarskih grana koje su vezane uz cestogradnju i otvaranje na tisuće novih radnih mjesta.
Da je usvojen Zakon o trošarinama, faktički bi po automatizmu bila operativna već ugovorena financijska sredstava EBRD-a i EIB-a, koja su namijenjena za izgradnju dionica Buna – Počitelj (32 milijuna eura), Buna – Kvanj (100 milijuna), Mostar jug – Buna (60 milijuna), Vraca – Pečuj (60 milijuna), Ponirak – Vraca (91 milijun), Vranduk – Ponirak (50 milijuna), Nemila – Vranduk (36 milijuna), Poprikuše – Nemila (170 milijuna) i Tarčin – Ivan (100 milijuna eura). O povećanju trošarina ovise i ugovori o financiranju po takozvanom ex-im modelu, prema kojem izvođač radova pronalazi kreditora, a radi se o izgradnji tunela Prenj, te dionice Mostar sjever – Mostar jug, ukupne vrijednosti oko 550 milijuna eura.
Izvan koridora Vc su također projekti koji su pogođeni neusvajanjem spomenutog zakona.

Stolac – Neum

Takav je slučaj s cestom kroz središnju Bosnu, kao i cestom Stolac – Neum, čija izgradnja košta 40 milijuna eura, te dionicom magistralne ceste M-18 Kladanj – Podpaklenik, koja je procijenjena na 15 milijuna eura.
Za izgradnju mostarske obilaznice namijenjeno je nešto više od 33 milijuna eura, a riječ je o dovršetku dionice Međine – Miljkovići i izgradnji dionice Miljkovići – Rodoč. Osim autocesta i brzih cesta, upitna je i izgradnja novih magistralnih cesta, više od 106 kilometara trećih trakova za sporedna vozila. Pod znakom pitanja je i najmanje 13 obilaznica oko bh. gradova (Bugojno, Ključ, Livno, Tuzla Novi Travnik, Grude, Kalesija, Cazin, Kiseljak, Goražde, Odžak…), rekonstrukcija mostova u Srebreniku, Bihaću, Ključu, Jajcu, Olovu…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?