neusvajanje proračuna FBiH

Upitna isplata mirovina za 416.500 umirovljenika iz FBiH

24.01.2019.
u 13:00

Isplata mirovina za siječanj 2019. godine upitna je za 416.500 umirovljenika, korisnika federalnog Zavoda MIO. Naime, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić upozorio je da bi neusvajanje financijskog plana Zavoda MIO u Domu naroda Parlamenta FBiH moglo dovesti u pitanje isplatu svih mirovina u ovom entitetu, a samim time i onemogućiti obećano povećanje najnižih mirovina za 3,2%.

Novalić je za portal Vijesti.ba objasnio da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH 9. siječnja, uz proračun, usvojio i financijski plan Zavoda MIO, a da konačnu riječ treba dati Dom naroda. Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je 9. siječnja proračun za ovu godinu u iznosu od 2.653,843.356 KM. Iako je bilo najava da bi se sjednica Doma naroda FBiH mogla održati danas, na službenoj stranici ovog tijela nema najave.

Kao što je poznato, novi Dom naroda još uvijek nije formiran, međutim, dopredsjedatelj starog Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić izjavio je nedavno da dosadašnji saziv tog Doma ima legalitet i legitimitet za donošenje odluka budući da još nije formiran novi saziv nakon listopadskih općih izbora u BiH. Time je Tufekčić odgovorio i na pitanje može li stari Dom naroda odlučivati o prijedlogu proračuna FBiH za 2019. godinu.

S druge strane, stranci smatraju kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet za donošenje odluka. Aktualna politička situacija, odnosno njezine posljedice zabrinule su i vodstvo Zavoda MIO FBiH. “Nekonstituiranje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju, ovo nam se događa prvi put s financijskim planovima, ako se ima u vidu da je do sada odluka o privremenom financiranju nadomještala neusvajanje proračuna”, kazao je za Avaz Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda MIO.

Podsjetimo i na činjenicu kako je ovaj Zavod prije nekoliko dana uputio Vladi FBiH informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje članak 81. novog Zakona o MIO, da izvanredno poveća minimalne mirovine. “U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini, FZ MIO predložio je Vladi da donese odluku da se minimalne mirovine povećaju za 3,2%. Tako uvećana minimalna mirovina sada će iznositi 359,2 KM i nju će, kao i dosadašnju minimalnu mirovinu, primati oko 186.000 umirovljenika.

Osim tog broja, mirovine će se povećati na novi iznos minimalne mirovine i za još oko 6800 umirovljenika koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne mirovine, do iznosa nove minimalne mirovine, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 umirovljenika, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati”, stoji u informaciji upućenoj Vladi FBiH. Podsjećamo da će, sukladno zakonskoj odredbi o obveznom godišnjem usklađivanju svih mirovina, 15. travnja 2019. godine, s primjenom od 1. siječnja 2019. godine, biti usklađene sve mirovine, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja, također više od tri posto. Tako da će minimalne mirovine u 2019. godini biti više od 370 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije